O ucraineancă fugită de la Kiev a primit loc de muncă după o apariție de 8 secunde la televizor: „E calificată, nu e un truc de PR”

Oksana Kononenko, 36 de ani, a fost angajată de  banca privată Bergos din Zurich, Elveția, și va începe munca luni, 16 mai. Femeia a fugit din Kiev, după ce Rusia a invadat Ucraina. Ajunsă în Zurich, expertul financiar s-a înscris pe listele Centrul Federal de Azil. Acolo au surprins-o camerele televiziunii SRF, scrie publicația Heute.

Kononenko a fugit în Elveția împreună cu mama ei de 69 de ani. Cele două ucrainence au fost primite de o familie din Egg. O compatriotă cu care era prietenă a dus-o pe Oksana la Centrul Federal de Azil. În timpul reportajului televiziunii naționalei SRF la fața locului, prietena a împins-o Kononenko în fața camerei.

Întrebată de reporteri despre dorințele și viitorul ei în Elveția, Oksana a răspuns, clar, că și-ar dori să lucreze la o bancă din această țară. 

Un membru al Consiliului de Administrație al băncii private Bergos din Zurich a urmărit programul din 16 martie, unde declarația lui Kononeko a durat aproximativ opt secunde. 

„Mă simt cumva vinovată că eu sunt în siguranță”

A făcut rost de numărul femeii, expertă financiară vorbitoare de limbă engleză. După o perioadă de stagiatura, Oksana va începe slujba luni, 16 mai.

Peter Raskin, șeful băncii care a angajat-o pe Oksana, afirmă că acesta nu a fost „un truc de PR. TV. Este calificată, are experiență în private-banking și management de proiect. Oamenii ca ea nu au nicio problemă să găsească un loc de muncă în Elveția”. 

Diverse alte bănci helvete au demarat acum programe de recrutare pentru ucraineni. UBS și Credit Suisse au anunțuri de angajare în ucraineană.

Potrivit propriilor declarații, Oksana s-a acomodat în Elveția, dar este îngrijorată de situația de acasă: „Mă simt cumva vinovată pentru că seu unt în siguranță”.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Libertatea