Oficial militar american: Forțele ruse care se retrag din regiunea Harkov au trecut granița înapoi în Rusia

Oficial militar american: Forțele ruse care se retrag din regiunea Harkov au trecut granița înapoi în Rusia

Statele Unite apreciază că Rusia a cedat mare parte din câștigurile obținute în apropiere de Harkov și că mulți soldați ruși care se retrag au ieșit din Ucraina, trecând granița înapoi în Rusia, a declarat luni un înalt oficial militar american, potrivit Reuters și CNN.

“Per ansamblu, apreciem că ucrainenii fac progrese în lupta lor pentru eliberarea și recuperarea teritoriilor din sud și est. Pe teren, în apropierea orașului Harkov, apreciem că forțele ruse au cedat ucrainenilor mare parte din câștigurile și s-au retras în nord și est. Multe dintre aceste forțe au trecut granița în Rusia”, a declarat reporterilor oficialul militar american, vorbind sub protecția anonimatului, fără a oferi un număr al trupelor ruse care s-au retras.

Oficialul a mai spus că SUA consideră că forțele ucrainene „au preluat foarte probabil, în afară de satele mai mici, controlul asupra orașelor Kupiansk și Izium”.

Acesta a adăugat că relatările privind echipamentele rusești abandonate în urma retragerii „ar putea fi un indiciu al dezorganizării comandamentului și conducerii” ruse.

„Forțele ruse continuă să își concentreze eforturile pe teritoriul de la Siversk la Bahmut, iar Bahmut pare să fie în continuare punctul central unde forțele ruse încearcă să câștige teren”, a precizat oficialul american. „Continuăm să vedem o utilizare intensă a artileriei și a loviturilor aeriene”, a mai spus acesta.

Potrivit oficialului, în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, SUA văd „operațiuni deliberate și calibrate ale ucrainenilor care includ unele avansuri moderate”.

Oficialul a mai spus că SUA continuă să vadă bombardamente în jurul centralei din Zaporojie, al cărei ultim reactor a fost oprit, potrivit operatorului ucrainean de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Libertatea