Oficial taliban: Femeile afgane nu ar trebui să aibă voie să lucreze alături de bărbaţi

Oficial taliban: Femeile afgane nu ar trebui să aibă voie să lucreze alături de bărbaţi

Femeilor afgane nu ar trebui să li se permită să lucreze alături de bărbaţi, a declarat o personalitate de rang înalt din guvernul taliban pentru agenția Reuters. Implementarea unei astfel de poziţii le-ar interzice femeilor angajarea în instituții guvernamentale, bănci, companii mass-media şi alte domenii.

Waheedullah Hashimi, un apropiat al conducerii talibane, a spus că mişcarea va implementa pe deplin propria versiune a legii islamice (sharia), în ciuda presiunii comunităţii internaţionale de a li se asigura femeilor dreptul de a lucra acolo unde îşi doresc.

„Am luptat timp de aproape 40 de ani pentru a introduce sistemul de legi sharia în Afganistan. Sharia nu le permite bărbaţilor şi femeilor să fie împreună sub acelaşi acoperiş”, a declarat Hashimi în interviul pentru Reuters, potrivit Agerpres.

Bărbaţii şi femeile nu pot lucra împreună. Asta este clar. Femeile nu au voie să vină în birourile noastre şi să lucreze în ministerele noastre.

Waheedullah Hashimi:

Afirmațiile vin după ce, atunci când au ajuns la putere luna trecută, talibanii au spus că femeile vor avea voie să lucreze şi să studieze în limitele stabilite de sharia.

După ce talibanii au preluat controlul la Kabul pe 15 august, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat presei că femeile sunt o parte importantă a comunităţii şi că ele vor lucra „în diferite sectoare”.

Însă există mari incertitudini în legătură cu efectele practice pe care le-ar avea acest lucru asupra capacităţii lor de a-şi menţine posturile. Când talibanii s-au aflat la putere în Afganistan între 1996 şi 2001, femeile nu aveau acces la locuri de muncă şi educaţie.

Chestiunea este extrem de importantă pentru comunitatea internaţională şi ar putea afecta valoarea ajutorului care este oferit Afganistanului, ţară aflată într-o criză economică.

Nu se ştie cât de mult reflectă comentariile lui Hashimi politicile noului guvern, deşi par să fie mai radicale decât comentariile publice făcute de unii oficiali, precizează Reuters.

Libertatea