Olanda se angajează să pună capăt importurilor de energie din Rusia, până la finalul anului 2022

Olanda se angajează să pună capăt importurilor de energie din Rusia, până la finalul anului 2022

Olanda este „hotărâtă” să renunțe complet la importurile de petrol și gaze rusești, până la sfârșitul anului, a declarat vineri ministrul olandez pentru climat și energie, Rob Jetten, potrivit CNN.

Guvernul olandez va subvenționa companiile din domeniul energiei pentru pentru a le ajuta să-și completeze stocurile de gaze de la Bergermeer, până la 70% din capacitate, până la sfârșitul anului, a declarat vineri pentru CNN purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Economice și Politicii Climatice, Pieter ten Bruggencate.

Subvențiile erau necesare ca un stimulent pentru a importa gaze la nivelurile actuale de preț, a spus ten Bruggencate, adăugând că Olanda va pune la dispoziție aproximativ 623 de milioane de euro.

Firma energetică de stat, Energie Beheer Nederland, ar completa capacitatea rămasă în cazul în care programul de subvenții nu s-ar dovedi suficient, a adăugat zece Bruggencate.

Aproximativ 44% din consumul de energie din Olanda se bazează pe gaz – una dintre cele mai mari rate din Europa – dar doar aproximativ 15% din gazul olandez provine din Rusia, potrivit estimărilor guvernamentale, citate de Reuters.

Datele guvernului olandez arată că din cele 3,3 milioane de tone de cărbune consumate anual, 43% sunt din Rusia.

Libertatea