Ordinul care prevede regulile pentru noul an şcolar, publicat în Monitorul Oficial

Ordinul care prevede regulile pentru noul an şcolar, publicat în Monitorul Oficial

Regulile pentru deschiderea școlilor au fost publicate în Monitorul Oficial luni, 5 septembrie, cu 7 zile înaintea debutului cursurilor din acest an școlar, informează EduPedu, site specializat în probleme de învățământ. Scenariile rămân aceleași, care au fost deja anunțate: roșu, în cazul unei rate de incidență a cazurilor de coronavirus de peste 6 la mia de locuitori, verde, până la 6 inclusiv. Scenariul roșu înseamnă școală online.

Documentul stipulează obligativitatea purtării măştii în spaţiile închise, dar şi procedurile de urmat în cazul apariţiei cazurilor de infectare cu coronavirus şi alte măsuri.  

Pentru prima zi de școală, de exemplu, școlile trebuie să pregătească:
evaluarea infrastructurii şi identificarea unui spaţiu pentru izolarea temporară a cazurilor suspecte de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2;organizarea spaţiilor (sălilor de clasă), cu aşezarea băncilor astfel încât să se asigure distanţarea de minimum 1 metru. În situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maxim posibilă;stabilirea circuitelor funcţionale;organizarea spaţiilor de recreere;asigurarea materialelor de curăţenie, igienă şi dezinfecţie;asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecţie pentru elevi şi personal pentru situații de urgență;instruirea personalului pentru aplicarea planului de măsuri de protecţie sanitară.

În ceea ce privește organizarea activității în sălile de clasă, trebuie respectate mai multe obiective:

sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de minimum 1 metru între elevi. Dacă configuraţia sălii de clasă nu permite distanţarea fizică de minimum 1 metru, atunci spaţiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanţa maxim posibilă între elevi;deplasarea elevilor în interiorul instituţiei trebuie limitată prin alocarea aceleiaşi săli pentru o singură clasă de elevi. Principiul de urmat este “1 clasă de elevi = 1 sală”, cu excepția laboratoarelor și atelierelor, pentru care se va aplica protocolul de dezinfectare după fiecare grupă;este interzis schimbul de obiecte personale;va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 de minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute şi la finalul zilei, precum și păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil;

Elevii şi personalul didactic/ didactic auxiliar/ nedidactic vor purta mască în permanenţă în interior.

Se recomandă ferm purtarea măstii de uz medical, însă se admit măști de tip textil care să asigure acoperirea orificiilor nazale și a gurii. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măștile, cu excepția vizierelor care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învățământul special.

Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, precum şi în timpul tuturor orelor de educaţie fizică.  

Orele de educație fizică efectuate în sala de sport trebuie limitate la activităţi sportive care nu presupun efort intens, cu asigurarea obligatorie a distanţei fizice maxim posibile şi a unei aerisiri permanente.

Pentru desfăşurarea orelor de educaţie fizică, elevii vor fi instruiţi ca pe tot parcursul activităţii să nu îşi atingă faţa, gura, ochii sau nasul cu mâinile neigienizate.

Sorin Cîmpeanu a transmis, săptămâna trecută, că toți profesorii și elevii care prezintă simptome vor fi testați gratuit, iar dacă părinții nu sunt de acord cu testarea, cursurile vor avea loc în sistem online după primul caz de COVID-19 apărut în clasă. Dacă toți se testează și au rezultat negativ, orele vor putea continua față în față.La apariția a două cazuri, orele din respectiva clasă trec automat în sistem online.

La apariția cazurilor de îmbolnăvire în rândul profesorilor, conducerea școlilor și DSP va stabili dacă se impune trecerea în sistem online a tuturor claselor din școală. Măsura trebuie validată de Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Libertatea