Organizatorii Festivalului de la Cannes interzic oficial acreditarea presei din Rusia la eveniment

Organizatorii Festivalului de la Cannes interzic oficial acreditarea presei din Rusia la eveniment

Festivalul de Film de la Cannes a refuzat acreditarea de presă a tuturor jurnaliștilor de presă ruşi în acest an, ca parte a poziţiei sale împotriva invaziei din Ucraina de către Rusia, notează The Wrap.

Doi jurnaliști ruși care au fost acreditați de mai multe ori la festival, în trecut, dar au fost refuzați anul acesta au relatat pentru publicație că un grup de membri ai presei ruse care au solicitat acreditări au vorbit cu șefa de presă de la Cannes, Agnes Leroy, la sfârșitul acestei săptămâni.

Aceasta le-a comunicat că în lipsa unei îmbunătățiri a siutației dintre Rusia și Ucraina, organizatorii sunt nevoiți să refuze participarea tuturor jurnaliștilor ruși la eveniment.

Într-un e-mail către The Wrap, Leroy a spus: „Am aprobat doar reprezentanții mass-media care sunt în conformitate cu poziția Festivalului față de situația din Ucraina”

Măsura vine după ce evenimentul i-a exclus pe toți cei care au legături cu guvernul de la Moscova.

Organizatorii de la Cannes au transmis, la începutul lunii martie, printr-un comunicat oficial, poziția lor față de situația din Ucraina și faptul că vor să sprijine poporul ucrainean.

„Cu excepția cazului în care războiul se încheie în condiții care să satisfacă poporul ucrainean, s-a decis că nu vom primi delegații oficiale ruse și nici nu vom accepta prezența cuiva care are legături cu guvernul rus.”, se arăta în mesajul organizatorilor.

Reprezentanții festivalului au „salutat” însă inițiativa rușilor care „și-au asumat riscul de a protesta” împotriva invadării Ucrainei.

„Printre aceștia se numără artiști și profesioniști ai filmului care nu au încetat niciodată să lupte împotriva regimului contemporan, care nu pot fi asociați cu aceste acțiuni de neconceput, și cu cei care bombardează Ucraina”, se mai arată în comunicat.

De la începutul invaziei din Ucraina, în 24 februarie, occidentul a sancționat agresiunea Rusiei, atât economic, cât și în plan cultural și sportiv.

Sportivii ruși și belaruși au fost interziși de la toate competițiile de atletism, exemplul fiind urmat de majoritatea federațiilor internaționale sportive.

Măsuri similare au fost luate și în tenis, la marile competiții cum este cea de la Wimbledon, unde mai mulți sportivi ruși din top 10 mondial sunt împiedicați să participe.

Totodată, la începutul invaziei, UEFA, a luat decizia de a muta finala Champions League de la Sankt Petersburg la Paris.

Libertatea