Pacienții din Piatra Neamț, trimiși la 50 de kilometri pentru un CT. Cum explică managerul spitalului situația

Pacienții din Piatra Neamț, trimiși la 50 de kilometri pentru un CT. Cum explică managerul spitalului situația

Pacienţii din Piatra Neamț sunt nevoiţi să parcurgă aproape 50 de kilometri până la Roman pentru un Computer Tomograf. Alexandru Filimon, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ, a declarat pentru News că sâmbătă seară doi pacienţi au fost nevoiţi să ajungă la spitalul din Roman pentru a face o investigaţie CT, întrucât la spitalul pe care îl conduce nu exista medic de gardă care să se ocupe de acest lucru.

Managerul unităţii sanitare a explicat că sunt medici care nu doresc să facă gărzi, dar că sunt şi medici care au scutiri medicale astfel încât nu au capacitatea de a face gărzi.

Alexandru Filimon a explicat însă şi o situaţie despre care spune că există în mai multe unităţi sanitare din ţară: servicii externalizate pentru interpretarea rezultatelor medicale, atunci când în spital nu există medici disponibili, situaţie verificată de Curtea de Conturi la Neamţ.

„La spitalul nostru din punctul de vedere al numărului de medici, numărul necesar pentru desfăşurarea activităţii, atât în ture, cât şi pe gărzi – din păcate sunt medici care au optat să nu facă gărzi la Spitalul Judeţean Neamţ, conform legii, şi alţii din aceeaşi categorie, de pe aceeaşi secţie, care au scutire de gardă din motive medicale, nu pot să zic mai mult.  Deci avem 3 cazuri în care sunt scutiri medicale şi un caz în care nu se doreşte efectuarea de gărzi”, a precizat managerul pentru sursa citată.

Contractele încheiate cu medici din alte părţi decât din spitalele respective, pentru interpretarea rezultatelor în urma investigaţiilor sunt în atenţia Curţii de Conturi.

„Toată această  discuţie a pornit de fapt de la un Raport al Curţii de Conturi, noi foloseam servicii externalizate pentru interpretarea acestor rezultate atunci când nu aveam medicii noştri disponibili. Curtea de Conturi a spus că e o abatere, în mod normal dacă ai angajatul tău, ca la orice instituţie de stat, nu ar trebui să foloseşti servicii externalizate.  Este o discuţie nu numai la Spitalul Judeţean Neamţ, ci în toată ţara, mai ales pe partea de radiologie, atunci când medicii practic fac contracte cu alte spitale din zonă pentru a da interpretări de acasă, pe contracte”, a mai spus managerul.

Libertatea