Pacienții imunocompromiși vor face 4 doze de vaccin, nu 3. Cum arată schema de imunizare în cazul lor

Pacienții imunocompromiși vor face 4 doze de vaccin, nu 3. Cum arată schema de imunizare în cazul lor

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat joi seară, la Digi24, că persoanele cu răspuns imun scăzut vor face prima schemă de vaccinare cu trei doze, urmând ca după cel puțin 6 luni să facă și a patra doză de vaccin anti-COVID.

Medicul militar a subliniat că în cazul acestor persoane, s-a observat că după două doze de vaccin aveau un răspuns imun în anticorpi estimat la 40%-50%, spre deosebire de celelalte categorii de persoane, care aveau peste 80%-90%.

Persoanele cărora li se recomandă schema iniţială cu trei doze:

pacienții cu transplant, care sunt în curs de terapie imunosupresoare, atât pacienți cu transplant de organe solide, cât și pacienți cu transplant de celule stem hematopoietice;pacienții oncologici, care au cancere în tratament imunosupresor, sau pacienții cu cancere în stadii avansate, indiferent că au sau nu tratament pentru boala oncologică;persoanele cu imunodeficiență dobândită (pacienții cu infecție HIV sau pacienții care fac tratamente care reduc răspunsul imun);persoanele cu imunodeficiență congenitală.

„În aceste situații, persoana respectivă va avea o recomandare de la medicul specialist, se va prezenta la centrul de vaccinare și va primi o schemă cu trei doze: la momentul zero, la trei săptămâni (Pfizer) sau o lună (Moderna) și la încă o lună, indiferent de tipul de vaccin despre care vorbim”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Este foarte probabil ca aceste persoane, care primesc de la început trei doze, să aibă și ele nevoie, după 6 luni, de un rapel. Obiectivul primelor trei doze este de a crește răspunsul inițial, nu neapărat de a asigura o protecție mai de durată. S-a observat că cei din aceste categorii, după două doze de vaccin aveau un răspuns imun în anticorpi estimat la 40%-50%, spre deosebire de celelalte categorii de persoane, cu peste 80%-90%.

Valeriu Gheorghiţă:

Libertatea