Papa Francisc a anulat întâlnirea cu patriarhul rus Kiril, de la Ierusalim, pe motiv că „ar putea crea confuzie”, în contextul războiului din Ucraina

Papa Francisc a declarat că a renunțat la planurile de a se întâlni, în iunie, la Ierusalim, cu patriarhul ortodox rus Kirill, apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, pe motiv că o astfel de întâlnire „ar crea confurzie”, în contextul invaziei rusești din Ucraina, notează Reuters.

De partea cealaltă, la Moscova, agenția de presă RIA l-a citat pe mitropolitul Ilarion, un înalt oficial al Bisericii Ortodoxe Ruse, spunând că întâlnirea a fost amânată deoarece „evenimentele din ultimele două luni” ar fi creat multe dificultăți în pregătirea ei.

Suveranul Pontif a criticat de mai multe ori Rusia și acțiunile lui Putin în Ucraina, precizând într-un interviu pentru cotidianul argentinian La Nacion că regretă că planul a trebuit „suspendat”, deoarece diplomații de la Vatican au sugerat că o astfel de întâlnire ar putea crea multă confuzie, în acest moment.

Reuters a raportat pe 11 aprilie că Vaticanul ia în considerare prelungirea călătoriei Papei în Liban în perioada 12-13 iunie cu o zi, astfel încât să se poată întâlni cu Kirill pe 14 iunie la Ierusalim.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe din Rusia, Kiril și-a dat binecuvântarea pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, de la începutul operațiunii, pe 24 februarie, o poziție care a divizat Biserica Ortodoxă din întreaga lume și a declanșat o rebeliune internă despre care teologii și academicienii spun că este fără precedent.

Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, a folosit termeni precum agresiune nejustificată și invazie în comentariile sale publice despre război și a deplâns atrocitățile împotriva civililor.

O sursă a Vaticanului care avea legătură cu planificarea vizitei la Ierusalim a declarat vineri că aceasta a fost într-un stadiu avansat, fiind aleasă chiar și locația întâlnirii.

Libertatea