Papa Francisc, mesaj îndreptat spre patriarhul rus Kirill: „Dumnezeu nu ne ghidează spre calea războiului”

Papa Francisc, mesaj îndreptat spre patriarhul rus Kirill: „Dumnezeu nu ne ghidează spre calea războiului”

Papa Francisc a spus a afirmat că Dumnezeu nu ghidează religiile către război, o critică implicită la adresa Patriarhului ortodox rus Kirill, pe care nu l-a numit explicit, dar care susține invadarea Ucrainei și a boicotat o conferință a liderilor credincioși care are loc în prezent în Kazahstan și la care participă lideri creștini, evrei, musulmani, budiști, hinduși, dar și alte religii, relatează Reuters.

„Dumnezeu este pace. El ne ghidează întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului”, a spus Papa Francisc, în cadrul celui de-al șaptelea congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale.

Patriarhul Kirill era confirmat ca participant, dar s-a retras în cele din urmă și a trimis o delegație condusă de numărul doi în biserica rusă, Mitropolitul Antonie, care a avut și o întâlnire scurtă cu Papa Francisc.

Papa Francisc sărută crucea de la gâtul Mitropolitului Antonie Foto: EPA

Papa, care la începutul acestui an a spus că Kirill nu poate fi „băiatul de altar” al președintelui rus Vladimir Putin, a adresat mai multe mesaje în direcția patriarhului rus în timpul discursului din Kazahstan. „Sacru nu trebuie să fie niciodată o recuzită pentru putere, nici puterea o recuzită pentru sacru!”

„Haideți să ne angajăm și mai mult să insistăm asupra necesității rezolvării conflictelor nu prin mijloacele neconcludente ale puterii, cu arme și amenințări, ci prin singurele mijloace binecuvântate de cer și demne de om: întâlnirea, dialogul și negocierile răbdătoare”, a spus Papa Francisc.

Mitropolitul Antonie le-a spus reporterilor că întâlnirea sa cu Papa a fost „foarte cordială”, dar a spus că remarca lui Francisc despre „băiatul de altar” al lui Putin „nu a fost de ajutor pentru unitatea creștinilor” și că a surprins Biserica Ortodoxă Rusă.

Antonie a precizat că Papa și-a manifestat dorința pentru o nouă întâlnire cu Kirill. Prima a avut loc în 2016 în Cuba.

Libertatea