Parchetul European, condus de Kovesi, a declanşat 300 de anchete, în dosare cu un prejudiciu estimat la 4,5 miliarde de euro

Parchetul European, condus de Kovesi, a declanşat 300 de anchete, în dosare cu un prejudiciu estimat la 4,5 miliarde de euro

De la 1 iunie, de când Parchetul European a devenit operaţional, au fost înregistrate 1.700 de sesizări din partea statelor membre UE şi a unor persoane private, informează News.ro, care preia datele de pe site-ul instituţiei europene conduse de Laura Codruţa Kovesi.

Parchetul European a deschis 300 de investigaţii, iar unele infracţiuni semnalate sunt încă în curs de evaluare. Prejudiciul provocat bugetului UE în urma acestor infracţiuni este de 4,5 miliarde de euro.

Procurorul şef al Parchetului european, Laura Codruţa Kovesi, afirma într-un interviu acordat iniţiativei civice „Feţe ale Democraţiei”, că infracţiunile financiare sunt subraportate, subestimate, adesea chiar tolerate, în beneficiul reţelelor infracţionale organizate care aspiră să submineze şi să înlocuiască autorităţile legitime.

Odată capturat statul, instituţiile sale nu mai funcţionează pentru binele comun şi democraţia este subminată. Această ameninţare este foarte reală şi foarte comună. Cred că este subestimată fiindcă în majoritatea cazurilor nu e violentă în mod evident. Dar şi deoarece, cultural, ne-am obişnuit să fim mai toleranţi cu corupţia.

Laura Codruţa Kovesi:

„Înainte de a ne începe operaţiunile, am făcut un sondaj în rândul statelor membre participante despre numărul de investigaţii din sfera noastră de competenţă pe care le-au efectuat în ultimii 4 ani. În unele ţări sunt sute, chiar mii. În altele, aproape niciuna. Asta mă face să mă întreb cu privire la prioritatea acordată acestei lupte. Fiindcă ştiu că nu există ţări curate”, afirma Kovesi.

Libertatea