Părinţii condamnaţi pentru violenţă de gen în Spania, privați de dreptul de a-și vizita copiii. Ce prevede reforma

Părinţii condamnaţi pentru violenţă de gen în Spania, privați de dreptul de a-și vizita copiii. Ce prevede reforma

O măsură adoptată de guvernul de stânga şi intrată în vigoare vineri prevede că părinții condamnaţi în Spania pentru violenţă domestică sa de gen vor fi privaţi de dreptul de vizită a copiilor lor minori, informează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit reformei Codului Civil spaniol, justiţia va putea retrage dreptul de vizită sau să-l refuze dacă părintele, despărţit și care nu are custodia copiilor a fost găsit vinovat pentru că a ucis, încercat să ucidă, agresat sau abuzat partenerul sau copiii săi, sau dacă există „indicii fondate cu privire la acte de violenţă domestică sau de gen”.

Cu toate astea, în anumite cazuri, un judecător va putea autoriza vizite sau contacte, „ţinând în continuare cont de interesul suprem al copilului şi evaluând în prealabil situaţia relaţiei” dintre părinte şi copil.

Reforma a fost publicată în Monitorul Oficial la începutul lui iunie, cu câteva zile înainte ca un părinte să își ucidă proprii copii.

Cazul care a șocat Spania este despre două fetiţe de şase ani şi respectiv un an care au fost date dispărute pe 27 aprilie după ce au plecat cu tatăl lor. Trupul uneia dintre ele a fost descoperit în iunie în largul insulelor Canare, pe fundul oceanului, într-un sac prins sub o ancoră.

Ipoteza ”cea mai probabilă” lansată de justiție a fost aceea că tatăl, care nu a acceptat separarea de mama fetelor sale, le-a ucis pentru „a-i provoca fostei sale partenere cea mai mare durere pe care o putea imagina”.

Spania este pionieră în ceea ce privește lupta împotriva violenţelor machiste şi a fost prima ţară din UE care a adoptat în 2004 o lege care face din genul victimei o circumstanţă agravantă în caz de agresiune.

Din 2003, țara numără oficial femeile care au fost ucise în urma violenței domestice. De atunci, 1.111 femei, dintre care 33 de la începutul anului 2021, au fost ucise de soţii sau foştii lor soţi.

Foto: Profimedia

Libertatea