Pasagerii care au certificat digital european nu mai trec prin controlul DSP la aeroportul Otopeni

Pasagerii care au certificat digital european nu mai trec prin controlul DSP la aeroportul Otopeni

Toți pasagerii care sosesc pe aeroportul Henri Coandă din țări aflate pe lista galbenă nu mai trec prin control DSP dacă prezintă un certificat digital european COVID sau un test PCR efectuat cu cel mult 72 ore înainte de îmbarcare, transmite Compania Națională Aeroporturi București (CNAB). Măsura se aplică de marţi, 13 iulie.

Pasagerii care sosesc din țări aflate pe lista roșie pot utiliza, de asemenea, fluxul verde, dar numai dacă prezintă un certificat digital european COVID, susţine CNAB, care adaugă că certificatele digitale emise de Marea Britanie nu sunt valabile.

„Pentru a beneficia de această facilitate, pasagerii trebuie să prezinte acest document personalului din aeroport, la punctul de acces pe culoarul verde”, se arată în comunicatul CNAB.

Reprezentanţii aeroportului insistă ca pasagerii care sosesc din țări aflate pe lista roșie sau galbenă să își completeze din timp formularul solicitat de autoritățile sanitare din România. Acesta poate fi descărcat de pe site-urile companiilor aeriene sau de pe siteul MAE.

„Având în vedere că traficul de pasageri în sezonul de vară este în creștere iar regulile impuse de pandemie prevăd controale suplimentare, timpii de așteptare pentru formalități (check-in, control de frontieră) dar și pentru preluarea bagajelor pot crește în orele de vârf; totuși, aceștia nu depășesc, de regulă, timpii de așteptare de pe celelalte aeroporturi europene. Prezența din timp, la aeroport, pentru pasagerii care urmează să decoleze, este în continuare recomandată ferm”, se mai arată în comunicatul CNAB.

Libertatea