Pasta de dinți – 16 moduri inedite în care o poți folosi în casă și bucătărie

Pasta de dinți – 16 moduri inedite în care o poți folosi în casă și bucătărie

Aceeași pastă de dinți pe care o folosești pentru a îți spăla dinții poate fi utilă pentru a curăța o mulțime de lucruri din casă. Pasta de dinți este un abraziv ușor, adesea făcut cu bicarbonat de sodiu, care îndepărtează placa dentară.

Despre pasta de dinți

Aceeași acțiune abrazivă face minuni la îndepărtarea petelor diverse, de la pete de pe pereți la murdăria de pe pantofi. Puteți folosi chiar și o periuță de dinți veche pentru obiectele mici pe care le curățați cu pastă de dinți.

Pasta de dinți este un lucru pe care majoritatea oamenilor îl folosesc în fiecare zi, dar rareori ne gândim la ea, poate doar când suntem puși în fața raftului cu zeci de variante din care să alegem.

Ingrediente active

Încă din era vechilor egipteni, au fost înregistrate substanțe de curățare a dinților. Deși spre deosebire de pastele de dinți special formulate astăzi, amestecurile de pe vremuri conțineau ingrediente precum oase zdrobite, piatră ponce și cenușă.

Între timp, majoritatea pastelor de dinți moderne utilizează trei ingrediente active cheie pentru curățarea dinților și prevenirea cariilor: ingredientul abraziv,  cel de curățare și fluor.

Ingredientul abraziv ajută la îndepărtarea depunerilor de suprafață și a petelor de pe dinți și fac acțiunea mecanică a periajului mai eficientă. Acestea includ de obicei agenți de curățare cum ar fi siliciu hidratat sau alumină, carbonat de calciu sau fosfat dicalcic.

Detergenții precum laurilsulfatul de sodiu ajută la descompunerea și dizolvarea substanțelor care ar fi în mod normal greu de spălat. Dacă îți speli dinții viguros, acești detergenți tind să producă un tip de spumă în gură.

Fluorul este ingredientul vital de protecție a dinților din pasta de dinți. Fie că apare ca fluorură de sodiu sau monofluorofosfat de sodiu (MFP), fluorura s-a dovedit în mod concludent că ajută la întărirea smalțului dinților și la prevenirea cariilor.

Cel mai bine este să rămâi mai degrabă la o pastă de dinți albă solidă decât să alegi un gel. Formulele de gel conțin adesea un pic de colorant care poate decolora dinții.

Utilizări pentru pasta de dinți în baie

Dacă nu mai ai produse de curățat pentru baie, pasta de dinți este un substitut adecvat. Nu uita să ții cont de costuri dacă ai o suprafață mare de curățat.

Curățarea băii

Cu puțină de pastă de dinți pe o cârpă moale curăță chiuveta, toaleta sau robineții de baie. Freacă obiectele cu cârpa în cercuri mici, apoi șterge cu un șervețel. 

Un pic de pastă de dinți pe un burete sau o cârpă umedă va îndepărta acumularea de reziduuri de gel de duș sau șampon de pe ușile de duș și din cabina de duș din sticlă. Se clătește cu o cârpă înmuiată în apă curată și se usucă pentru a preveni petele de apă.

Dacă curge pastă de dinți în chiuveta din baie, nu o curăța cu apă. Ia un burete umed și folosește-l pentru a curăța întreaga chiuvetă. Se clătește bine și se usucă. 

Dacă trebuie să cureți rapid toaleta și nu mai ai detergent, pune puțină pastă de dinți în vasul de toaletă, apoi freacă bine cu peria și trage apa. Pasta va îndepărta petele și va lăsa un miros proaspăt. Nu va dezinfecta toaleta pentru a scăpa de bacterii, dar va funcționa la eliminarea petelor. 

Dezaburește oglinda de baie

Folosește un pic de pastă de dinți pe o cârpă umedă pentru a șterge oglinzile. Lucrează în cercuri mici și lasă pasta de dinți să se usuce; apoi șterge cu o cârpă uscată.

Utilizări pentru pasta de dinți în casă

Pasta de dinți este perfectă pentru curățarea petelor de pe pantofi și bijuterii.

De asemenea, dacă materialul din cauciuc de pe tălpile adidașilor este murdar, folosește un pic de pastă de dinți pe o periuță de dinți veche pentru a freca bine murdăria. Șterge pasta de dinți rămasă cu o cârpă umedă.

Scoate petele de pe suprafețele din piele întoarsă 

Puțină de pastă de dinți pe o cârpă moale sau un burete va elimina petele de pe materiale precum piele, piele lăcuită sau piele întoarsă.

În plus, pasta de dinți funcționează excelent dacă bijuteriile de argint s-au pătat sau diamantele nu mai strălucesc. Folosește doar un pic pe o periuță de dinți veche și freacă bijuteriile.

Clătește bine și lustruiește cu o cârpă uscată pentru a reda strălucirea.

Nu folosi niciodată pastă de dinți pe pietre moi, cum ar fi perlele care pot fi zgâriate din cauza ingredientului abraziv.

Utilizări pentru pasta de dinți în bucătărie

Pasta de dinți nu trebuie să rămână în baie, iar asta pentru că ea poate face magie și în bucătărie.

Îndepărtează mirosurile neplăcute

Dacă ai probleme cu mirosurile de ceapă sau de pește care persistă pe mâini după ce pregătești mâncarea, trebuie doar să îți freci mâinile cu puțină pastă de dinți. Mirosul va dispărea, iar unghiile vor fi mai albe și mai strălucitoare.

Redă strălucirea veselei de argint și cupru

Luând o cârpă umedă și ștergând obiectele de veselă din argint și cupru cu puțină pastă de dinți va face ca tacămurile, tăvile și obiectele din cupru și argint să devină extrem de strălucitoare.

Clătește-le apoi bine în apă fierbinte și lustruiește cu o cârpă uscată. Pentru obiectele de cupru foarte murdare, freacă pasta de dinți și las-o să acționeze câteva minute înainte de a freca. Clătește cu apă fierbinte și usucă vasl cu o cârpă uscată.

Poate scoate mirosuri din caserole

De multe ori, caserolele rețin mirosul mâncării pe care o pui în ele. Multe ajung să miroasă a usturoi, pește, sos de roșii sau alte mirosuri de mâncăruri gătite, chiar dacă le-ai spalat bine. 

Folosește pastă de dinți și un burețe ca să cureți interiorul caserolelor și clătește cu apă călduță. Mirosurile urâte vor dispărea instant. 

Pasta de dinți – alte utilizări

Curăță aparatele de coafat

Plăcile de îndreptat părul și ondulatoarele pot acumula depuneri de sebum pe ele sau se poate acumula un strat format din reziduurile de la produsele de păr. 

Pasta de dinți îndepărtează ușor depunerile fără a deteriora suprafața aparatului. Pune puțină de pastă de dinți pe o cârpă uscată și șterge placa de păr sau ondulatorul. Șterge cu o cârpă umedă și lasă suprafețele să se usuce la aer.

Curăță tastele de pian

Pianele vechi au taste făcute din fildeș, astfel încât pasta de dinți funcționează perfect pentru a curăța murdăria și petele de pe taste. 

Tastele moderne de pian sunt fabricate din plastic, dar pasta de dinți funcționează la fel de bine pentru a le curăța. Folosește o cantitate mică de pastă de dinți și o periuță de dinți veche pentru a ajunge în zonele greu de accesat și apoi șterge cu o cârpă umedă.

Curăță talpa fierului de călcat 

Dacă talpa fierului de călcat are depuneri de calcar sau materiale lipite și arse pe ea, pune pastă de dinți pe cârpă și șterge murdăria. Asigură-te că fierul este complet rece și apoi curăță totul cu o cârpă umedă curată. 

Pasta de dinți face farurile să strălucească

Dacă freci farurile cu puțină pastă de dinți și un burete le vei face să strălucească. Va șterge și micile zgârieturi. Ai grijă să clătești la final cu o cârpă umedă. 

Prea cald în casă? 13 trucuri ca să păstrezi răcoare în camere, dacă nu ai aer condiționat

Sursa foto: 123rf.com

Libertatea