Persoanele nevaccinate se mai pot deplasa pe timpul carantinei de noapte doar cu declaraţie pe proprie răspundere

Persoanele nevaccinate se mai pot deplasa pe timpul carantinei de noapte doar cu declaraţie pe proprie răspundere

România va intra în carantină de noapte pentru 30 de zile, conform hotărârii adoptate de CNSU, iar în intervalul orar 22:00-05:00 vor putea ieși din casă doar cei vaccinați. De asemenea, cei nevaccinaţi care merg la serviciu vor avea nevoie de adeverința eliberată de angajator, iar persoanele nevaccinate care au o urgență medicală vor completa o declarație pe propria răspundere.

Guvernul urmează să adopte restricţiile propuse de CNSU, iar începând de luni, carantina de noapte va fi instituită între orele 22:00 – 5:00. Măsura nu se aplică persoanelor vaccinate sau celor care s-au vindecat. De asemenea, cei nevaccinaţi ori care au o urgenţă medicală vor putea circula în acest interval doar cu adeverinţă eliberată de angajator ori declaraţie pe proprie răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Vor putea circula pe timpul carantinei de noapte și persoanele care au motive întemeiate, cum ar fi vaccinarea, îngrijirea sau însoțirea copilului, asistența persoanelor în vârstă sau bolnave sau celor cu dizabilități, ori în cazul unui deces al unui membru de familie. Și în acest caz este necesară o declarație pe propria răspundere.

La începutul lunii octombrie, Prefectura Capitalei a publicat modelul adeverinţei de la angajator, precum şi modelul declaraţiei pe propria răspundere în condiţiile în care în București s-a interzis circulația persoanelor nevaccinate în afara locuinței în intervalul orar 20:00-05:00.

Libertatea