Peste 150 de ONG-uri solicită dezbatere publică pe Proiectul „România Educată”

Peste 150 de ONG-uri solicită dezbatere publică pe Proiectul „România Educată”

Organizațiile neguvernamentale susţin că este imperios necesară dezbaterea Proiectului de Hotărâre de Guvern privind programul „România Educată”, având în vedere că prin acesta se dorește reformarea sistemului educațional național, cu implicații pe termen lung pentru generații de elevi și studenți, cadre didactice și specialiști din domeniu.

153 de ONG-uri din domeniul social și al drepturilor omului solicită Ministerului Educației dezbaterea publică a Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Programului de Implementare a Proiectului ”România Educată”, se arată în comunicatul transmis presei.

Solicitarea de dezbatere publică este formulată de FONSS- Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale- în numele a 44 de furnizori de servicii sociale, Federația Dizabnet în numele a 107 de ONG-uri active în domeniul dizabilității, Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) și Asociația Funcky Citizens- organizații civice și de Drepturile Omului.

În opinia organizațiilor semnatare ale solicitării de dezbatere publică ce a fost expediată Ministerului Educației luni, 13 septembrie 2021, Proiectul ”România Educată” conține o enumerare de obiective și măsuri strategice prea generale, fără indicatori de rezultat clar definiți și fără definirea responsabililor preciși pentru fiecare măsură în parte, ceea ce conduce la o listă de măsuri de tip ”listă de dorințe”, cu grad de operaționalizare scăzut.

De asemenea, documentul supus consultării publice nu conține informații privind calendarul de implementare și bugetul necesar, aceste detalii fiind oportun a fi făcute publice.

ONG-urile consideră ca extrem de îngrijorătoare și viziunea de a aloca finanțare exclusiv din fonduri europene pentru programele Școală după Școală și A doua Șansă, extrem de necesare pentru grupurile vulnerabile.

Potrivit ONG-urilor, proiectul de HG în forma actuală a fost avizat de toate ministerele la solicitarea Ministerului Educației, care însă a prezentat un document ce nu este finalizat, iar ministrul Cîmpeanu a anunţat că după avizarea Consiliului Economic şi Social urmează a fi adoptat în prima şedinţă de guvern din această săptămână.

Ministerul Educației încalcă astfel alineatul 8 al art. 7 al Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, care stipulează clar că avizarea se face doar după finalizarea consultării publice, susţin ONG-urile.

Libertatea