Peste 60% dintre cetățenii UE opriți în porturile din Marea Britanie după Brexit sunt români

Peste 60% dintre cetățenii UE opriți în porturile din Marea Britanie după Brexit sunt români

Datele emise de guvernul britanic arată că, în primele șase luni ale anului, 7.249 de persoane au fost oprite fie în porturile de feriboturi, fie în mașini, în Eurotunnel, sau în trenurile Eurostar. Peste 60% dintre cetățenii UE opriți și interogați de către oficialii de frontieră britanici după Brexit provin din România, au arătat cifrele oficiale, notează The Guardian. Analiștii unei case de avocatură spun că cifra de români pare exagerată și se tem că există fenomenul de „profilare rasială”.

Dintre cei opriți în primele șase luni ale anului 2021, 4.482 erau persoane din România. 600 de persoane erau din Bulgaria vecină, iar cei 400 dintre cei chestionați proveneau din Polonia.

La polul opus, doar cinci danezi opriți, 59 de belgieni și 144 de francezi au fost trimiși înapoi acasă de oficialii de la frontieră.

Cifrele reprezintă o creștere de cinci ori față de aceeași perioadă a anului trecut, când libera circulație între statele membre ale UE era în vigoare pentru toți cei care căutatu în mod legitim un loc de muncă în altă țară.

Filtrele sunt împărțite în două categorii: cele din porturile din Marea Britanie, Portsmouth, Dover, Harwich și Holyhead, și așa-zisele „controale juxtapuse”, efectuate în zonele franceze de către funcționează oficialii britanici, inclusiv Gare du Nord pentru Eurostar, Coquelles pentru Eurotunnel și porturile Calais și Dunkerque.

Firmă de avocatură: „Atenție la profilarea rasială”

Firma de avocatură Bates Wells, care a analizat cifrele, a transmis că, deși datele arată un număr mare de români care încearcă să intre în țară după încheierea liberei circulații, se ridică întrebări cu privire la posibila „profilare rasială” la frontieră.

„Este legitim să faci verificări generale în vederea controlului imigrației ilegale. Dar aceste tipuri de opriri pot fi traumatizante și există riscul că ofițerii de imigrare să vizeze oameni nevinovați. Profilarea rasială este discriminatorie și trebuie să fie oprită dacă se întâmplă”, a declarat Chetal Patel, avocat în domeniul imigrației și partener la Bates Wells.

Datele, publicate pe Gov.uk, nu oferă o defalcare a naționalităților care se întorc sau vin în Marea Britanie pentru prima dată în 2021 și nu oferă numărul pentru sosirile pe aeroporturi. În notele explicative se spune că „nu toți indivizii sunt reținuți într-o cameră de consiliere” și „unora dintre cei refuzați li se va acorda ulterior dreptul de în Marea Britanie, altora li se va acorda intrarea în condiții de garanție pentru imigrație, în timp ce altora li se va refuza intrarea”.

O explicație pentru numărul mare de români ar putea fi lipsa de conștientizare sau confuzie cu privire la modificarea regulilor de la 1 ianuarie. Un alt motiv posibil ar putea fi persoanele care aveau statutul stabilit sau prestabilit pentru a rămâne în Marea Britanie și s-au întors după Crăciun, Paște sau după blocajul cauzat de Covid.

La 30 iunie, datele Home Office arată că românii erau a doua cea mai mare categorie de solicitanți de rezidență, cu 1,067 milioane de cereri.

Foto: EPA

Libertatea