Pfizer cere autorizarea vaccinului său la copiii între 5 și 11 ani, în SUA. Ce arată studiile pe această grupă de vârstă

Pfizer cere autorizarea vaccinului său la copiii între 5 și 11 ani, în SUA. Ce arată studiile pe această grupă de vârstă

Pfizer și BioNTech au anunțat joi că au solicitat autorității de reglementare din SUA (FDA) autorizarea în procedură de urgență pentru utilizarea vaccinului său anti-COVID pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, relatează CNN. Dacă este autorizat, acesta ar fi primul vaccin Covid-19 pentru această grupă de vârstă.

Luna trecută, Pfizer a publicat date despre un studiu de fază 2/3 care a arătat că vaccinul său este sigur și a generat un răspuns „robust” de anticorpi la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, într-un regim în două doze la o distanță de 21 de zile – schema folosită și în cazul adulților.

Acest studiu a utilizat o doză de 10 micrograme, mai mică decât doza de 30 micrograme care a fost utilizată pentru cei cu vârsta de peste 12 ani.

Răspunsurile imune ale participanților au fost măsurate examinând nivelurile de anticorpi neutralizanți din sângele lor și comparând aceste niveluri cu cele dintr-un grup de control de la 16 la 25 de ani, în care s-a administrat, în regim de două doze, 30 de micrograme.

Pfizer a anunțat că nivelurile la copii sunt comparabile cu cele ale tinerilor care au primit doza mai mare, demonstrând un „răspuns imun puternic în această cohortă de copii, la o lună după a doua doză”.

Pfizer a început să transmită datele sale privind vaccinul pentru copiii de 5-11 ani către FDA la sfârșitul lunii trecute, dar nu a solicitat în mod oficial autorizație până joi. Oficialii FDA au spus că odată prezentate datele privind vaccinul, agenția ar putea autoriza un vaccin pentru această grupă de vârstă în câteva săptămâni – nu luni -, dar va depinde de momentul și calitatea datelor furnizate.

Vaccinul produs de Pfizer a fost primul care a fost autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului pentru folosire în grupa de vârstă 12-15 ani, după ce tot acest ser a fost primul folosit, din 27 decembrie, pentru imunizarea europenilor împotriva Covid.

Concurentul Moderna a anunțat joi că recrutările s-au încheiat pentru testarea vaccinului său pentru copiii între 6 și 11 ani și că analizează cea mai bună dozare pentru alt studiu, ce implică copiii de peste 6 luni.

Vaccinurile sunt administrate deja la grupe de vârste mai mici în China, unde autoritățile sanitare au aprobat în iunie utilizarea de urgență a vaccinului Sinovac la copiii cu vârsta de până la 3 ani. Și Chile a aprobat luna aceasta folosirea vaccinului Sinovac la copiii de peste 6 ani.

Ministerul Sănătății din Israel a anunțat în iulie că serul de la Pfizer/BioNTech poate fi folosit pentru copiii de peste 5 ani care suferă de afecțiuni ce îi pun la risc în caz că se infectează.

Libertatea