Pierderile armatei ruse, după 200 de zile de război. Serviciile de informații occidentale estimează 80.000 de soldați morți și aproape 6.000 de tancuri distruse

Pierderile armatei ruse, după 200 de zile de război. Serviciile de informații occidentale estimează 80.000 de soldați morți și aproape 6.000 de tancuri distruse

Zeci de mii de soldați ruși trimiși în Ucraina au fost uciși, cel puțin 10 generali și-au pierdut viața și mii de echipamente militare au fost distruse sau abandonate, inclusiv nava amiral a marinei ruse, în vreme ce cuceririle teritoriale sunt mult sub așteptări, scrie Newsweek. Cu date de la serviciile de informații occidentale, publicația americană face bilanțul pierderilor suferite de armata rusă la 200 de zile de război.

Serviciile de informații occidentale estimează că Rusia a suferit pierderi uriașe în Ucraina, atât în ceea ce privește echipamentul militar, cât și trupele. Până în prezent, Moscova a acoperit pierderile și a refuzat să publice actualizări ale situației de pe front.

Câți soldați a pierdut Rusia

Potrivit informațiilor de pe front confirmate din diverse surse, inclusiv unele din Rusia, cel puțin 10 generali și-au pierdut viața pe frontul din Ucraina – unii, după ce au fost nevoiți să meargă foarte aproape de linia frontului, din cauza incapacității trupelor de a îndeplini obiectivele sau de a avansa. Rusia a confirmat doar patru morți printre generalii săi în peste șase luni de lupte.

The Moscow Times, un ziar independent în limba rusă cu sediul în Amsterdam, estimează că cel puțin 317 ofițeri ruși au fost uciși în Ucraina, dintre care o treime erau maiori, locotenenți sau colonei.

În ceea ce privește numărul soldaților, la începutul lunii august, Pentagonul a estimat că până la 80.000 de soldați ruși au fost răniți sau uciși în Ucraina de la începutul războiului.

Acesta este cel mai mare număr furnizat de experții americani până acum, deoarece, la sfârșitul lunii iulie, directorul CIA, William Burns, estimase că serviciile de informații americane au confirmat „aproximativ 15.000 de morți și poate de trei ori mai mulți răniți”. Ucraina estimează că circa 50.000 de soldați ruși au fost uciși pe teritoriul său.

Ultimul bilanț prezentat de Ministerului rus al Apărării arăta că pierderile se ridică la 1.351 de soldați morți. Publicații de stat ruse estimează numărul la 5.000, în timp ce Kremlinul a refuzat să prezinte un număr, dar a admis că sunt pierderi.

Zilele trecute, omul de afaceri rus Mihail Hodorkovski, unul dintre opozanții vocali ai regimului de la Kremlin, a publicat pe Twitter un document al Ministerului de Finanțe rus cu sumele plătite de stat către familiile soldaților uciși în Ucraina, iar un calcul matematic arăta că ar fi vorba de 48.759 de morți confirmați. Tot el a spus, în aceeași postare, că militarii dați dispăruți și cei căzuți la datorie în autoproclamatele republici Donețk și Luhansk nu sunt luați în calcul, așadar, numărul victimelor ar putea fi mai mare.

Echipamentul militar pierdut de ruși

Oryx, site care documentează din surse publice pierderile de echipamente militare din întreaga lume, a adunat dovezi fotografice despre 5.887 de vehicule și piese de echipamente militare rusești care au fost distruse, avariate, abandonate sau capturate începând cu 24 februarie.

De exemplu, Oryx a constatat că Rusia a pierdut 1.029 de tancuri – dintre care 637 au fost distruse, 42 avariate, 51 abandonate și 299 capturate de trupele ucrainene. Forțele armate ale Ucrainei susțin că Rusia a pierdut deja 2.122 de tancuri, în timp ce Kremlinul nu a împărtășit niciun număr de pierderi legate de vehiculele sale.

Imaginile cu tancurile rusești distruse și avariate în Ucraina circulă pe rețelele de socializare și au fost confirmate de agenții de presă încă de la începutul războiului. De altfel, presa a relatat că vehiculele rusești aveau un defect structural fundamental care le făcea vulnerabile la atacurile ucrainene.

Aproximativ 1.482 de camioane, vehicule și mașini de teren au fost de asemenea pierdute în Ucraina, precum și două trenuri logistice, care au fost distruse, și 124 de vehicule aeriene fără pilot, dintre care 63 au fost distruse și 61 capturate.

Cel puțin opt nave navale rusești au fost distruse în Ucraina din 24 februarie și trei au fost avariate, potrivit Oryx, inclusiv nava amiral a Flotei la Marea Neagră a Rusiei – crucișătorul Moskva.

Potrivit Oryx, Rusia a pierdut, de asemenea, 53 de avioane, dintre care 51 au fost distruse, și 49 de elicoptere, dintre care 48 distruse. Ucraina susține că trupele Moscovei au pierdut peste 210 elicoptere.

Foto: Profimedia

Libertatea