PNRR pe Sănătate: Unele spitale sunt „un pericol pentru pacienți din cauza infecțiilor nosocomiale”

PNRR pe Sănătate: Unele spitale sunt „un pericol pentru pacienți din cauza infecțiilor nosocomiale”

Din suma de 29,2 miliarde de euro, bani europeni pe care România îi așteaptă în cadrul PNRR, aproape 10% vor fi redirecționați către sectorul de Sănătate, potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență, dat publicității miercuri, 2 iunie, de Guvernul României.

Spitalele din România nu corespund normelor de siguranță și normelor ingienico-sanitare, determinând risc crescut de infecții nosocomiale, iar sectorul sanitar se bazează pe o infrastructură concepută acum 50-60 ani, se arată în Planul Național de Redresare și Reziliență, depus la Bruxelles.

În acest context, pentru domeniul Sănătății, Guvernul României s-a angajat la 3 reforme și 2 tipuri principale de investiții cu un buget total de 2,45 miliarde euro.

Reformele propuse sunt reforma gestionării fondurilor publice din sănătate, reforma managementului fondurilor destinate investițiilor în sănătate și reforma managementului sanitar și a resurselor umane din sănătate.

În PNRR, Guvernul vorbește despre pericolul reprezentat de infecțiile nosocomiale din spitalele românești.

Există clădiri în care se desfășoară servicii medicale, care constituie un pericol pentru pacienți și pentru personal, atât din punct de vedere al infecțiilor nosocomiale, cât și din punct de vedere structural și de siguranță la incendii.

Planul Național de Redresare și Rezilienț:

Astfel, obiectivul asumat prin PNRR este „consolidarea rezilienței sistemului de sănătate din România prin creșterea nivelului de acces, siguranță, calitate și funcționalitate a serviciilor medicale și a infrastructurii sanitare”, se mai arată în documentul trimis la Bruxelles.

Extras din PNRR, capitolul Sănătate și reziliență instituțională

Principalele rezultate și obiective pe care PNRR țintește să le obțină:

200 de centre comunitare construite sau renovate, care au dotări noi și personal.3.000 de cabinete de asistență medicală primară dotate/dotate si renovate, prioritizand cabinetele din mediul rural.25 unități sanitare publice/spitale publice care beneficiază de infrastructură nouă.10 unitati medicale mobile – pentru zonele cu acces limitat la servicii de asistență medicală specializatăreducerea ratei de mortalitate evitabile prin creșterea ponderii măsurilor preventive, extinderea accesului la diagnostic precoce și tratament și prin creșterea calității actului medicalcreșterea accesului la servicii medicale de calitate inclusiv prin utilizare facilităților de telemedicinăcreșterea siguranței pacienților și a accesului la serviciile medicale de specialitate prin investiții în infrastructura spitalicească publică

Premierul Cîțu: Vom avea un spital în 2024

Planul Național de Redresare și Reziliență, care conține 1.203 pagini, a fost publicat miercuri, 2 iunie, pe site-ul Guvernului.

Șeful Executivului, Florin Cîțu, a declarat că banii pe care România îi așteaptă de la Comisia Europeană în baza PNRR, 29,2 miliarde de euro, vor fi folosiți pentru a construi autostrăzi, „sute de școli și creșe”, dar și pentru renovarea și construirea a „zeci de spitale”.

Prim-ministrul a subliniat apoi că există „o premieră” după Revoluție, anume că România va avea un spital construit „cred că în 2024”.

Partea importantă, vom avea un spital construit, cred că în 2024, și asta este o premieră a ultimilor 33 de ani. Deci, vom avea un spital în 2024. Este foarte important pentru această guvernare să construiască spitale.

Premierul Florin Cîțu:

Sectorul Sănătate (2,4 miliarde de euro) este al treilea în ordinea banilor care vor fi distribuiți prin PNRR, după Transporturi (7,6 miliarde euro) și Educație (3,6 miliarde de euro).

Libertatea