Polemică în Marea Britanie, după ce noua ministră a sănătății a fost filmată când bea și fumează: „Șampania și trabucurile sunt bune, opiniile despre avort mă îngrijorează”

Polemică în Marea Britanie, după ce noua ministră a sănătății a fost filmată când bea și fumează: „Șampania și trabucurile sunt bune, opiniile despre avort mă îngrijorează”

Numirea Thérèsei Coffey, 50 de ani, ca secretar de stat cu rang de ministru britanic al sănătății, a stârnit un val de polemici în Marea Britanie.

Coffey nu este tocmai șeful tipic al unui departament național de sănătate. După numirea ei în cabinetul lui Lizz Truss, noul premier britanic, pe rețelele sociale au circulat fotografii care o arată pe Coffey cu un trabuc în gură, un pahar de șampanie în mână și pete pe tricou. 

Thérèse Coffey

În alte documente video, Coffey își încurajează echipa favorită în tribune, la meciurile de fotbal, sau se distrează pe cinste la o seară de karaoke, unde cântă „Time of my life”, melodia de pe coloana sonoră a filmului Dirty Dancing.

În timp ce unii consideră că aspectul și stilul de viață al lui Coffey sunt incompatibile cu postul de ministru al sănătății, unii văd problemele în altă parte.

Thérèse Coffey se pronunță public împotriva eutanasiei. De asemenea, se opune avortului și căsătoriei între persoane de același sex.

De altfel, într-un editorial pentru The Guardian, Catherine Bennett scrie că nu este îngrijorată de calitatea șampaniei sau a trabucurilor, ci despre opiniile demnitarului despre avort. „Să nu ne batem joc de secretara de stat de la sănătate pentru socializarea ei, dar să fim atenți la politica ei”, avertizează editorialista de la The Guardian.

Thérèse Coffey, sosind pe Downing Street, pe 6 September 2022. Foto: EPA

Pe lângă toate discuțiile despre persoana ei, demnitarul de 50 de ani trebuie să facă ordine în NHS, sistemul național de sănătate. În prezent, mulți britanici sunt nevoiți să aștepte ani pentru operații din cauza lipsei acute de medici.

Libertatea