Politologul Cristian Pîrvulescu, despre viitorul politic al lui Liviu Dragnea: Echipa Ciolacu va rezista unei tentative de revenire în PSD

Politologul Cristian Pîrvulescu, despre viitorul politic al lui Liviu Dragnea: Echipa Ciolacu va rezista unei tentative de revenire în PSD

Într-o discuție cu Libertatea, politologul Cristian Pîrvulescu explică relația pe care Liviu Dragnea o are cu PSD, partid pe care l-a condus din 2015 până în 2019 și spune că sunt șanse foarte mici ca lui Dragnea să revină în politica românească.

Liviu Dragnea nu are un viitor politic în PSD, crede politologul Cristian Pîrvulescu, într-o discuție cu Libertatea, la câteva ore după de judecătorii au decis eliberarea acestuia din închisoare.

„Asta e realitatea: este liber de azi, deci beneficiază de drepturile pe care le are o persoană eliberată condiționat. Ceea ce înseamnă că momentan nu va putea să se ocupe foarte mult de politică. Dar asta nu înseamnă că partizanii săi din PSD nu vor încerca să profite de situație”, susține Pîrvulescu.

„Nu mai reprezintă o forță în interiorul PSD”

Cristian Pîrvulescu insistă asupra condițiilor de eliberare în creionarea unui potențial viitor politic al lui Liviu Dragnea în PSD. Reîntoarcerea în politică va fi imposibilă pe termen scurt. Însă decizia Tribunalului Giurgiu ar putea crea o efervescență în partid.

„Nu mai reprezintă o forță în interiorul PSD. Liviu Dragnea nu mai este membru de partid în acest moment și va fi o întreagă aventură dacă vor încerca să-l recupereze. În orice caz, echipa lui Ciolacu este suficient de puternică pentru a rezista acestei tentative, în măsura în care ea va fi posibilă”, explică Cristian Pîrvulescu.

Marcel Ciolacu, solid la șefia partidului

Deși susținătorii lui Dragnea din PSD se bucură de această mică victorie de etapă, fostul lider nu mai poate fi o amenințare pentru actuala conducere a partidului. „PSD s-a reorganizat, este o confederație de grupări locale care sunt interesate să aibă acces la resurse, pe care Ciolacu îl poate asigura. În general, oamenii sunt mulțumiți de conducerea lui Ciolacu, care a reușit într-o manieră destul de interesantă să-și creeze propria sa structură de sprijin în interiorul organizațiilor județene”, explică politologul.

În fond, lui Marcel Ciolacu nu i se poate reproșa nimic din punct de vedere politic. A reușit să redreseze partidul după dezastrul din 2019, așa că nu văd cum s-ar putea pune problema în viitorul apropiat unei schimbări la conducerea PSD

Cristian Pîrvulescu, politolog:

Liviu Dragnea, fără șanse de a reveni în PSD

Profesorul Pîrvulescu îi dă șanse mici de a reveni în politică lui Liviu Dragnea, chiar dacă acesta s-ar putea să-și dorească să-și recapete carnetul de membru de partid.

„Din momentul în care Dragnea va putea să exercite o activitate politică, cu siguranță va încerca să revină în PSD. Dar a încercat și Adrian Năstase și nu a reușit. PSD este un partid care se apără de cei care au fost la un moment dat închiși”, spune politologul. „O altă ipoteză este apariția unui nou partid. Nu o creditez foarte mult pentru că un nou partid va avea foarte mici șanse să se impună”, mai spune acesta.

foto: Inquam photos/ ilona andrei

Libertatea