Polonia va cere despăgubiri Germaniei pentru pierderile din cel de-Al Doilea Război Mondial

Polonia va cere despăgubiri Germaniei pentru pierderile din cel de-Al Doilea Război Mondial

Guvernul de la Varșovia va cere oficial Germaniei despăgubiri pentru invazia şi ocupaţia nazistă din cel de-Al Doilea Război Mondial, iar suma estimată se ridică la 6.200 de miliarde de zloți, adică peste 1.300 de miliarde de dolari, relatează Reuters.

Anunțul a fost făcut joi, 1 septembrie, de Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare.

„Suma care a fost prezentată a fost adoptată folosind metoda cea mai limitată, conservatoare, ar fi posibil să crească”, a declarat Jaroslaw Kaczynski, într-o conferință de presă.

Estimarea prezentată astăzi de Polonia o depășește pe cea de 850 de miliarde de dolari făcută de un parlamentar al partidului de guvernământ în 2019.

De altfel, de când a preluat puterea, în 2015, PiS a făcut de mai multe ori apeluri referitoare la despăgubiri, însă nu a formulat o cerere oficială în acest sens.

Pe de altă parte, Germania, care este cel mai mare partener comercial al Poloniei, consideră subiectul închis, precizând anterior că toate pretențiile financiare legate de al Doilea Război Mondial au fost soluționate.

Guvernul german și Ministerul de Externe nu au făcut încă precizări în urma anunțului de astăzi al Poloniei.

Subiectul este un motiv de tensiuni între Varșovia și Berlin, care s-au internsificat după invazia rusă în Ucraina, în contextul criticilor privind dependența Germaniei de gazul rusesc și întârzierii ajutorului pentru Kiev.

În 1953, liderii comuniști polonezi au renunțat la toate pretențiile la reparații de război sub presiunea Uniunii Sovietice. PiS susține că acordul de atunci este invalid, pentru că Polonia nu a putut negocia o compensație echitabilă.

Donald Tusk, liderul Platformei Civice, cel mai mare partid de opoziție din Polonia, a declarat că anunțul lui Kaczynski „nu este despre reparații”.

„Este vorba despre o campanie politică internă pentru a reconstrui sprijinul pentru partidul de guvernământ”, a spus Tusk.

Aproximativ șase milioane de polonezi, inclusiv trei milioane de evrei polonezi, au murit în timpul celui de-Al Doile Război Mondial. De asemene,Varșovia a fost distrusă în urma unei revolte din 1944, în timpul căreia aproximativ 200.000 de civili și-au pierdut viața.

Foto: EPA

Libertatea