Portul armelor de foc, interzis în Times Square din New York

Portul armelor de foc, interzis în Times Square din New York

Interdicția intră în vigoare începând de joi, în celebrul cartier Times Square din Manhattan, la fel ca în multe locuri publice din stat şi din New York City, informează AFP, potrivit Agerpres.

Armele vor fi interzise în Times Square, chiar dacă nu sunt la vedere.

Legislaţia este o reacţie a New York-ului şi a altor state cu conducere democrată, precum California, la hotărârea „scandaloasă” a Curţii Supreme, care a consacrat, la sfârşitul lunii iunie, dreptul constituţional al americanilor de a ieși înarmați pe stradă.

„New York City se va apăra împotriva acestei decizii şi, începând de mâine, vor intra în vigoare noile cerinţe privind dreptul de a purta, ascuns, arme de foc în zone sensibile precum Times Square”, a declarat primarul New York-ului Eric Adams, fost căpitan de poliție.

El a dezvăluit o pancartă pe care scrie „Times Square: Zonă liberă de arme”.

Guvernatoarea statului New York a spus că armele, chiar dacă nu sunt la vedere, fiind în tocuri, genţi sau buzunare, vor fi interzise în „baruri, biblioteci, şcoli, servicii publice şi spitale”.

Kathy Hochul a declarat că „refuză să renunţe la obligaţia guvernamentală de a-i proteja pe new-yorkezi de violenţa cu arme”.

Aceste interdicţii nu se aplică forţelor de ordine.

Curtea Supremă a SUA, ai cărei judecători sunt majoritar conservatori, a invalidat pe 23 iunie restricţiile privind portul de arme de foc prevăzute de o lege din 1913 a statului New York, deşi America se confruntă cu o creştere a criminalităţii în marile oraşe şi cu o serie de atacuri armate.

Libertatea