Povestea elicopterelor Black Hawk: denumite după un lider amerindian, folosite în războaiele din Irak, Afganistan și la invazia Grenadei

Povestea elicopterelor Black Hawk: denumite după un lider amerindian, folosite în războaiele din Irak, Afganistan și la invazia Grenadei

Un elicopter Black Hawk al forțelor armate americane a efectuat joi, 15 iulie, o aterizare de urgență în Piața Charles de Gaulle din București, în timp ce efectua un zbor de pregătire pentru parada de Ziua Aviației. Aceasta se sărbătorește în fiecare an pe 20 iulie, de Sfântul Ilie.

Elicopterele Black Hawk sunt produse de către Sikorsky Aircraft, o companie deținută de către grupul Lockheed Martin, cel mai mare producător de armament din lume după vânzări.

Numele oficial al aeronavei este Sikorsky Black Hawk, iar modelul are o istorie bogată.

„Black Hawk” (Șoimul Negru – n.r.) vine de la numele unui lider amerindian din tribul Sauk, care a luptat în secolul al 19-lea de partea britanicilor și împotriva coloniștilor americani din Illinois și Wisconsin.

Folosit în multe conflicte

Designul elicopterului care îi poartă numele a fost propus în 1972 și a fost inclus în programul militar american în 1976.

Primul exemplar a ajuns în dotarea forțelor armate americane în 1978, iar ulterior modelul a fost folosit în mai multe conflicte, respectiv Irak, Afganistan, Somalia, Panama și chiar în conflictele din Balcani.

https://www.youtube.com/watch?v=NEpxB1abZNw&list=PLqa9423Jd9MqHgPadcZUF8gCqdJEv3zmN&t=16s&ab_channel=LockheedMartin

Prima oară a fost folosit într-un conflict militar în 1983, la invadarea acestui stat caraibian de către Statele Unite.

Elicopter Black Hawk în zbor FOTO: Lockheed Martin

Versiuni multiple

Există mai multe versiuni de elicoptere Black Hawk. Unele poartă echipamente electronice speciale, altele sunt folosite pentru comandă, unele sunt utilizate la evacuări medicale, intervenții împotriva incendiilor, iar altele sunt modificate pentru a avea mai mult armament sau rezervoare suplimentare de carburant.

Conform specificațiilor oficiale, elicopterul Black Hawk are o greutate de 9.979 kilograme, poate căra 4.080 kilograme și vine cu motoare General Electric.

Elicopter Black Hawk cu armament Foto: Lockheed Martin

Patru prăbușiri în doi ani

În luna februarie a acestui an, ziarul Idaho Statesman scria că patru elicoptere Black Hawk ale forțelor americane s-au prăbușit din 2019 încoace.

Conform site-ului Lockheed Martin, elicopterul Black Hawk este ”cel mai bun din clasa sa”.

Pe lângă Statele Unite, alte 28 de țări din întreaga lume folosesc elicoptere Black Hawk, mai bine de patru mii de exemplare fiind în uz la nivel global în acest moment.

Pagina oficială a Black Hawk pe site-ul Lockheed Martin

Expert: „Fierul e fier”

Expertul în aviație Sorin Stoicescu spune că elicopterele Black Hawk sunt solide și laudă intervenția piloților după detectarea problemei.

„E un elicopter puternic, folosit în teatrele militare. E zdravăn, bine făcut, bine pregătit. Piloții s-au dovedit excepționali, după ce au detectat defectul au acționat foarte bine. Defectul a fost raportat prin radio, probabil acum se știe foarte bine ce este. Eu nu pot să presupun. Fierul e fier, conducta e conductă”, a spus Stoicescu, pentru Libertatea.

Punctele de aterizare forțată, analizate dinainte

Acesta mai spune că la fiecare zbor sunt stabilite dinainte puncte pentru aterizare de urgență, inclusiv în cazul zborurilor de pregătire sau al defilărilor.

„Toată lumea e fericită că nu a murit nimeni”, a conchis Stoicescu.

Elicopterele Black Hawk sunt produse de către Sikorsky Aircaft, o subsidiară a Lockheed Martin FOTO: Lockheed Martin

Celebru în filme

Elicopterele Black Hawk au intrat deja în cultura comună. Acestea sunt atât de celebre încât au apărut în filme despre războaie.

Un astfel de film este ”Black Hawk Down”, apărut în anul 2001. Realizat de către Riddley Scott, regizorul filmelor ”Alien” și ”Blade Runner”, acesta prezintă o poveste reală, respectiv prăbușirea unui elicopter în Somalia, în 1993.

Libertatea