Precizările Patriarhiei, după anunțul premierului privind Paștele: „Biserica Ortodoxă se va organiza în mod exemplar”

Precizările Patriarhiei, după anunțul premierului privind Paștele: „Biserica Ortodoxă se va organiza în mod exemplar”

Slujba de Înviere, în ritualul ortodox, spre deosebire de cel catolic, se desfăşoară între orele 00.00-04.00, anunțul a fost făcut, joi, de Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. De asemenea, accesul credincioşilor la biserică în noaptea de Înviere va fi posibil doar pe jos sau cu mijloc de transport personal.

„Anunțul de azi al premierului referitor la accesul liber la slujba de Înviere, care în ritualul ortodox (spre deosebire de cel catolic) se desfășoară între orele 00.00-04.00, se înscrie riguros în logica, în litera și în spiritul onest al dialogului purtat anul acesta între cultele religioase și autorități. S-a decis astfel, într-un mod predictibil, accesul nestingherit la slujba de Înviere a tuturor creștinilor, precum și a credincioșilor celorlalte culte din România la serviciile religioase prilejuite de sărbătorile acestora din perioada următoare.”, se arată în comunicatul transmis, joi, de Patriarhia Română.

De asemenea, accesul credincioşilor la biserică în noaptea de Paşti va fi posibil doar pe jos sau cu mijloc de transport personal.

Patriarhia Română a mai anunțat că  „partea slujbei de Înviere la care asistă cea mai parte a credincioșilor se desfășoară afară, în curtea bisericii.” Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR a anunțat că slujba se va desfășura în conformitate cu măsurile de siguranță sanitare impuse de autorități.

Întrebat cum vede propunerea premierului cu privire la prelungirea circulației persoanelor până la ora 05.00 în noaptea de Înviere, Vlad Voiculescu a spus că:

„Cred că lucrurile acestea sunt în discuţie la nivelul Guvernului. Cred că toată lumea trebuie să acţioneze cu responsabilitate. Ne bazăm pe responsabilitatea fiecăruia inclusiv în noaptea de Paşti. Am aflat cu bucurie de la reprezentanţii cultelor cum la intrarea în biserică li se oferă măşti credincioşilor. Cred că e un lucru de lăudat. Că de asemenea la vaccinare cultele pot să aibă o contribuţie semnificativă. E un lucru cât se poate de practic de protecţie a aproapelui”, a declarat Vlad Voiculescu, după întâlnirea de joi cu reprezentanţii cultelor religioase.

Premierul Florin Cîțu a anunțat în cursul zilei de joi că va transmite Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă câteva propuneri care vizează sărbătorile de Paşte. Astfel, va propune prelungirea circulaţiei pe timpul nopţii, până la ora 5.00 şi închiderea magazinelor, în Vinerea Mare, la ora 20.00. De asemenea, o propunere vizează staţiunile de pe litoral.

Libertatea