Pregătește-ți mașina pentru o vacanță fără stres (PUBLICITATE)

Pregătește-ți mașina pentru o vacanță fără stres (PUBLICITATE)

Cei mai mulți dintre noi aleg să meargă în vacanță cu mașina. O vacanță cu mașina oferă libertate deplină de mișcare și momente frumoase pentru toată familia, dar sunt câteva elemente care trebuie neapărat luate în calcul pentru ca totul să decurgă fără niciun fel de complicații și evenimente neplăcute, de la verificarea atentă a mașinii, înainte de a pleca, până la planificarea traseului pe care urmează să-l parcurgi. În principiu, toată lumea știe ce are de făcut, dar câteva sfaturi în plus sunt utile și merită luate în considerare. 

Actele mașinii

Înainte de a pleca într-o vacanță cu mașina este mai mult decât necesar să faci o riguroasă ordine în actele mașinii. Statistica arată că 8 din 10 oameni păstrează documente expirate și nu știu exact care este data la care mașina are nevoie de reviziile anuale sau de verificarea tehnică obligatorie. La fel se întâmplă și cu polița RCA – respectiv asigurarea obligatorie. De ce este RCA atât de important? Pentru că este valabilă pe tot teritoriul României, dar și pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, precum și în cele care aparţin Spaţiului Economic European și, foarte important, pe teritoriul statelor care leagă direct două ţări membre ale Uniunii Europene în care nu există birou naţional. Alături de talonul mașinii, polița RCA îți permite să circuli nestingherit, la volanul mașinii tale, pe tot continentul european. 

Verificare tehnică temeinică

Dacă ai în plan o călătorie care înseamnă parcurgerea a mai mult de 500 de kilometri, o verificare tehnică temeinică a unor elemente principale ale mașinii este obligatorie, indiferent de tipul mașinii, de vârsta acesteia sau de starea tehnică în care se află. Există o listă pe care este bine să o cunoască orice conducător auto, cu verificări de siguranță pe care este indicat și responsabil să le faci înaintea unui drum lung. Astfel: 

inspectează cu atenție compartimentul motorului și diferitele părți ale motorului în sine; verifică cureaua de transmisie pentru a te asigura că nu există fisuri, coroziune și scurgeri; trebuie verificat nivelul uleiului de motor și al lichidului de răcire; inspecția servodirecției, a transmisiei și a lichidelor de frână, dar și calitatea acestora este esențială; nu trebuie uitat nici lichidul pentru parbriz și o inspecție atentă a farurilor și ștergătoarelor; anvelopele și partea mecanică – plăcuțele de frână sunt, probabil, printre cele mai importante elemente care trebuie verificate, atât în ceea ce privește gradul de uzură, dar și presiunea corectă, pentru a avea o aderență maximă indiferent de condițiile meteo. 

Detalii vitale pe care nimeni nu le ia în calcul

Sunt multe detalii pe care toată lumea le ia în calcul, dar există la fel de multe amănunte care sunt vitale pentru siguranța călătoriilor lungi cu mașina și pe care cei mai mulți șoferi amatori le omit. 

Toată lumea va duce mașina la spălătorie și o va curăța temeinic în interior și exterior înainte de a pleca în vacanță, dar sunt foarte puțini cei care vor lua în calcul greutatea mașinii încărcate cu bagaje și pasageri, la un drum lung. Este foarte important să nu depășești niciodată capacitatea maximă pe care o poate duce mașina. Este un detaliu de bază mai ales atunci când adaugi mașinii un portbagaj pe capotă. Va merge și supraîncărcată, dar vei consuma mult combustibil și motorul va fi suprasolicitat, ceea ce va crește exponențial gradul de uzură și riscul unei defecțiuni. Un sfat foarte bun este să adaugi o remorcă, dacă ai nevoie de foarte multe bagaje. Pentru motoarele mașinilor de azi este mai eficient să tragă o încărcătură suplimentară decât să o care. Dacă ai remorcă sau portbagaj pe capotă ia neapărat în calcul că dinamica mașinii va fi modificată substanțial, demarajul mai lent, iar distanța de frânare aproape dublă. 

Un secret pentru o călătorie sigură este acela de a așeza bagajele și pasagerii în mașină în mod cât mai echilibrat. Modul în care evoluează un corp în mișcare, la viteze cuprinse între 70 și 100 de kilometri pe oră, depinde esențial de modul în care este echilibrată mașina. Deci, nu pune toate lucrurile grele pe o singură parte a mașinii și fă în așa fel încât jumătatea din spate a mașinii să nu fie mai grea decât cea din față. 

Lucruri obligatorii pe care trebuie să le ai în mașină 

Există o listă lungă de lucruri utile pe care ar trebui să le ai în mașină, atunci când pleci la drum lung sau în vacanță. Unele dintre acestea depind de anotimp. De exemplu, vara nu-ți trebuie lopată și sac de nisip, dar iarna da. Esențiale sunt, însă, în orice anotimp, roata de rezervă, un set de scule de bază, o trusă de prim ajutor și un stingător auto. Verifică dacă acestea două din urmă sunt în termenul de valabilitate. Dacă te oprește poliția, la un control de rutină, și sunt expirate, primești o amendă consistentă!

Pune pe lista cu elemente obligatorii pe care trebuie să le ai în mașină și următoarele: lanternă, baterii, o umbrelă, un kit de supraviețuire cu toate instrumentele necesare, precum și medicamente uzuale, o rezervă de apă și uneori chiar o rezervă de combustibil dacă parcurgi mai mult de 500 de kilometri în zone unde nu există puncte de alimentare. 

Sunt mari șanse ca multe dintre sfaturile de mai sus să fie cunoscute, dar cu siguranță acesta din urmă este cel mai ignorat dintre toate. Foarte puțini știu că atunci când te întorci dintr-o vacanță lungă făcută cu mașina este obligatoriu să o duci, din nou, în service, pentru o nouă verificare, pentru siguranța ta și pentru ca mașina să aibă o viață cât mai lungă.  

Sursa foto: Pexels.com

Libertatea