Premierul Florin Cîțu ia în calcul plafonarea prețului la gaze. Compensare de 40% pentru factura la energie

Premierul Florin Cîțu ia în calcul plafonarea prețului la gaze. Compensare de 40% pentru factura la energie

Florin Cîțu a anunțat miercuri că se gândește să plafoneze prețul gazelor și a avut o discuție în Guvern pe această temă. Premierul a mai spus că va avea consultări cu Comisia Europeană și Consiliul Concurenței, urmând ca o decizie să fie luată în perioada următoare.

Cîțu a precizat că este nevoie de o măsură care să distorsioneze cât mai puțin piața, deoarece atunci când prețurile sunt plafonate companiile nu mai produc profituri, iar astfel investitorii nu mai au motive să rămână și există riscul să plece din România.

Ordonanță în primă lectură

În privința facturilor la energia electrică, premierul a spus că a fost discutată în primă citire o ordonanță prin care 40% din facturile la energie să fie compensată de către stat.

Cîțu a spus că a mandatat ministerele Muncii, Energiei și Finanțelor să vină cu o soluție privind compensarea facturilor la energie.

Aceasta este o soluție separată de legea privind consumatorii vulnerabili, prin care statul va acorda ajutoare persoanelor cu venituri mici.

Facturile la energie și gaze au explodat în ultima perioadă, din cauza creșterii prețurilor pe bursele internaționale.

Libertatea a scris de nenumărate ori despre facturile mari la energie și gaze sau de furnizori care au promis prețuri fixe, dar acum trimit clienților notificări că vor majora prețurile.

Consiliul Concurenței: doar 40% din facturi este costul energiei în sine

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a anunțat miercuri că doar 40% din factura la energie o reprezintă costul curentului electric în sine, restul fiind taxe și tarife, precum cele de transport și distribuție, sau subvențiile la energia verde.

„O mare parte din factură nu se leagă de prețul efectiv al curentului electric, la noi doar 40% din ce plătește consumatorul reprezintă costul curentului electric, restul sunt alte taxxe și prestații care sunt sub control național, în special tarifele de distribuție, tarifele de transport, subvențiile care se acordă pentru energiile regenerabile și așa mai departe. Aici se poate umbla și aici sunt măsurile. Doi, putem să subvenționăm consumatorii vulnerabili. Legea consumatorului vulnerabil va fi principalul instrument pentru protejarea celor mai săraci. Banii vor veni de la companiile care beneficiază de creșterile de preț”, a spus Chirițoiu la Digi24, conform Mediafax.ro.

Șeful Consiliului Concurenței a spus că prețul energiei crește la nivel european deoarece este tot mai scump să produci energie pe cărbune, din cauza certificatelor de emisii impuse de Uniunea Europeană producătorilor.

Manevrele Rusiei și prețul gazelor

În privința gazelor, Chirițoiu a spus că creșterea prețului la gaze în Europa este temporară și vine ca urmare a presiunilor Rusiei de a primi acceptul să utilizeze conducta Nord Stream 2. Aceasta leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina.

„Ne așteptăm ca odată ce Nord Stream 2 să intre în funcțiune, prețul la gaze să revină, dar nu la prețuri artificial sau neobișnuit de mici din 2020. Dar evoluția prețului la energie electrică este urmarea planului Uniunii Europene de a face energia care poluează să fie cât mai scumpă, pentru a determina o eliminare a acesteia de pe piață și trecerea la energie nepoluantă”, a spus Chirițoiu.

Spania a luat deja măsuri, Italia se gândește

Spania a anunțat deja un pachet de măsuri pentru a reduce prețurile record la energie și plafonarea prețului la gaze.

De asemenea, Italia vrea să revizuiască modul de calculare a facturilor, deoarece facturile finale ar urma să crească cu 40% în trimestrul următor.

Libertatea