Premierul Spaniei anunță măsuri pentru a reduce facturile la curent și gaze: „Profitul extraordinar al companiilor din energie nu este acceptabil”

Premierul Spaniei anunță măsuri pentru a reduce facturile la curent și gaze: „Profitul extraordinar al companiilor din energie nu este acceptabil”

Madridul va adopta marți un pachet de măsuri ce vizează reduceri de taxe, plafonarea prețului la gaze și redirecționarea profiturilor companiilor energetice, pentru a reduce costurile record la energie, scriu Financial Times și Reuters.

Creșterile de prețuri la electricitate și gaze pun presiune pe guvernele din UE, coaliția de stânga de la Madrid anunțând deja măsuri pentru a atenua impactul asupra consumatorilor.

Spania va plafona astfel prețul gazelor, va reduce taxele și va redirecționa profiturile companiilor energetice, a anunțat luni premierul Pedro Sanchez, potrivit Reuters.

Într-un interviu televizat, șeful guvernului a precizat că taxele pe electricitate vor fi reduse cu 1,4 miliarde de euro până la finalul anului, în vreme ce 650 de milioane de euro vor fi luate din „profiturile extraordinare” ale companiilor de energie pentru a fi „redirecționate către consumatori”, scrie și Financial Times.

„Ne-am luat un angajament ferm cum că toți cetățenii vor plăti aceeași factură la electricitate ca în 2018”, a declarat Sanchez. „Există companii energetice care fac profituri extraordinare acum. Asta nu mi se pare acceptabil, deoarece sunt beneficii care vin din evoluția prețului la energie”, a spus premierul, citat de El Pais.

Măsurile vor reduce nivelul veniturilor guvernului în 2021 cu aproximativ 1,4 miliarde de euro, a spus premierul.

Sanchez a subliniat însă că „binele comun” este mai important decât conturile marilor companii.

Cabinetul de la Madrid va aproba setul de măsuri marți.

Presiune pe umerii guvernului

Creșterea constantă a prețurilor la electricitate în Spania, unde acestea au atins un nivel record în timpul verii, a devenit cea mai arzătoare problemă politică a țării.

Nemulțumirea cetățenilor a pus presiune pe umerii guvernului minoritar, în condițiile în care partidul lui Sanchez este în scădere, în sondajele de opinie. Socialiștii guvernează alături de stânga radicală, Podemos.

Guvernul anunțase deja o reducere temporară a TVA-ului pe energie, o măsură care a fost deja diluată de creșterea graduală a prețurilor.

Unii comentatori, scrie Financial Times, și-au exprimat scepticismul cu privire la șansele lui Sanchez de a atinge scopul dorit.

„În acest moment are nevoie de foarte mult noroc pentru a coborî prețurile la nivelul din 2018”, a declarat Toni Roldán, fost parlamentar liberal, în prezent director al centrului pentru politică economică la școala de afaceri Esade, din madrid.

„Trebuie să începem să presupunem că în contextul schimbărilor climatice, costul energiei va deveni din ce în ce mai mare pentru o vreme”, a adăugat Roldan, care a subliniat totodată că creșterea cererii pentru gaze naturale explică în jur de 50% din creșterea de prețuri din Spania.

O problemă europeană

Pentru că mulți consumatori din Spania plătesc un tarif variabil, și nu unul fix, prețurile individuale la energie sunt conectate la piața angro de electricitate, care depinde de sursele străine – în mod special de gazul natural lichefiat – pentru aproape trei sferturi din mixul energetic.

Dar creșterile constante ale prețurilor afectează Europa în general, fiind alimentate de factori precum cererea chineză de gaz natural lichefiat, ca alternativă la cărbune, și de livrările limitate din Rusia.

Libertatea a scris în mai multe rânduri despre creșterile <a href=”https://www.libertatea.ro/stiri/noile-facturi-la-curent-ii-revolta-pe-romani-liberalizarea-asta-e-o-hotie-3716807″ target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”>prețurilor la energie în România</a> și efectul acestora asupra consumatorilor.

„În Spania, oamenii simt scumpirea în buzunar, dar aceasta nu este doar o problemă spaniolă, este o problemă europeană, dacă nu chiar una a lumii”, a declarat Angel Talavera, de la Oxford Economics.

„Problema este că, din cauza modului diferit în care funcționează piața spaniolă, mare parte din lume nu a observat încă, dar mai devreme sua mai târziu, o tendință similară va avea loc și în alte țări”, a asigurat acesta.

În ultimele zile, guvernul francez a sugerat că ia în calcul să extindă numărul de oameni care se califică pentru subvenții directe la energie, în vreme ce Grecia a anunțat un fond de tranziție de 150 de milioane de euro pentru a compensa creșterile recente ale facturilor.

Julien Hoarau, șeful unității de analiză de la compania franceză Engie, a avertizat că fără mai multă claritate cu privire la nivelul livrărilor de gaz rusesc către Europa pe timpul iernii, prețurile vor rămâne ridicate. „Suntem abia în septembrie așa că situația este chiar îngrijorătoare în prespectiva următoarelor luni, când va fi o cerere mai mare de gaz pentru încălzire”, a spus acesta, potrivit Financial TImes.

Creșterile de prețuri la energie au pus presiune și pe Comisia Europeană, care în iulie a propus un pachet ambițios de măsuri ecologiste, inclusiv o taxă de carbon pe carburant și încălzirea clădirilor.

Propunerile au declanșat opoziție din partea unor țări precum Spania sau Franța, care au avertizat că cei mai afectați vor fi europenii săraci. Pentru a tempera aceste critici, Comisia a propus un fond social în valoare de miliarde de euro pentru a subvenționa gospodăriile cele mai afectate de taxe.

Eurodeputații vor începe dezbaterea reformelor, care au nevoie de aprobare din partea majorității statelor UE și a Parlamentului European.

Libertatea