Preşedinţia ucraineană nu neagă informaţiile din „Pandora Papers”

Preşedinţia ucraineană nu neagă informaţiile din „Pandora Papers”

Administraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a încercat să explice luni, la o zi după dezvăluirile din Pandora Papers, că Zelenski a recurs la societăţi offshore, că a fost vorba numai în contextul în care el şi-a construit imaginea pe lupta împotriva corupţiei şi a abuzurilor celor puternici, conform AFP, preluată de Agerpres.

Administraţia prezidenţială ucraineană a susținut că Volodimir Zelenski, pe atunci un celebru comic, şi asociaţii săi încercau astfel să-şi protejeze grupul împotriva „acţiunilor agresive” ale regimului „corupt” al fostului preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici, destituit în 2014.

„Jurnaliştii au confirmat de facto respectarea absolută de către preşedinte a normelor legislaţiei anti-corupţie”, a susținut Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale.

Podoliak nu a comentat însă celelalte dezvăluiri din Pandora Papers, conform cărora soţia preşedintelui ar fi continuat să primească dividende provenind de la o societate offshore.

Mai mulți șefi de guvern și președinți acuzați de evaziune fiscală

Printre ei se numără premierul Cehiei, președintele ucrainean Zelenski, regele Iordaniei sau preşedintele Kenyei. Aceștia au ascuns bunuri prin societăţi offshore, în scop de evaziune fiscală, susține o anchetă publicată duminică de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie, denumită Pandora Papers.

Documentele îl vizează și pe Volodimir Zelenski. Preşedintele Ucrainei a deţinut şi el o parte dintr-o firmă-fantomă înregistrată în Insulele Virgine Britanice, potrivit Pandora Papers.

Libertatea