Prețul aluminiului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, după lovitura de stat din Guineea

Prețul aluminiului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, după lovitura de stat din Guineea

Guineea, stat considerat un producător major de bauxită, minereul din care se extrage peste 95% din producţia mondială de aluminiu, a fost scena unei lovituri de stat, duminică, președintele Alpha Conde fiind capturat de forțele speciale, iar principalele instituții ale statului, dizolvate. În aceste condiții, luni, cotația aluminiului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, potrivit Reuters și Bloomberg, citate de Agerpres.

La Bursa London Metal Exchange prețul aluminiului a crescut luni cu 1,8% până la 2.775,50 dolari pe tonă, acesta fiind cel mai ridicat nivel din martie 2011 și până acum.

În același timp, o creștere cu 10% a fost înregistrată de titlurile Aluminum Corp of China la Bursa de la Hong Kong.

De asemenea, acţiunile companiei norvegiene Norsk Hydro au crescut la Bursa de la Oslo cu 5%, cel mai ridicat nivel din ultimii cel puțin 13 ani.

Iar titlurile Rusal de la Bursa de la Moscova au crescut cu peste 4%.

Aceste creșteri sunt înregistrate în contextul în care la Bursa de la Londra, cotația aluminiului a urcat în acest an cu 40%.

Aluminiul are multiple utilizări, de la componente auto și electrocasnice, până la cutiile în care sunt îmbuteliate băuturile răcoritoare. În plus, specialiștii estimează că cererea de aluminiu va crește în următorii ani în contextul dezvoltării vehiculelor electrice și a energiilor regenerabile.

Colonelul Mamady Doumbouya a anunțat duminică, la televiziunea de stat din Guineea, că președintele e în custodie și a justificat preluarea puterii prin „situația socio-politică a țării, disfuncționalitatea instituțiilor republicane, instrumentalizarea justiției, încălcarea drepturilor cetățenilor, lipsa de respect față de principiile democratice, politizarea excesivă a administrației publice, gestionarea defectuoasă financiară, sărăcia și corupția endemică”.

Libertatea