Primăria Iași anulează mai multe evenimente de ziua orașului. Pelerinajul de Sf.Parascheva va avea loc

Primăria Iași anulează mai multe evenimente de ziua orașului. Pelerinajul de Sf.Parascheva va avea loc

Concertul de final al sărbătorilor Iașului din 15 octombrie nu va mai avea loc din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus, în schimb va fi organizat un foc de artificii, a decis luni Primăria Iași în urma unei ședințe, relatează news.ro. Anulate sunt și Seara Valorilor, Sărbătoarea Vinului, Parcul de distracţii şi proiectele sportive „Sport în Sărbătoare”, dar pelerinajul religios la moaștelei Sfintei Parascheva de la Catedrala Mitropolitană se va desfășura în condițiile speciale.

„Primăria se pregăteşte de organizarea Sărbătorilor Iaşiului. Ajuns la ediţia a XXX-a, evenimentul ar trebui să fie special, însă desfăşurarea evenimentelor se va face limitat şi condiţionat de rata incidenţei cumulative a cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori pe municipiul Iaşi şi de prevederile hotărârii emise de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi. Toţi participanţii la manifestări vor avea obligaţia de a asigura desfăşurarea evenimentelor în condiţii de maximă siguranţă, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, conform legislaţiei în vigoare”, se arată într-un comunicat al municipalității.

Ceaiul Pelerinilor şi Masa Pelerinilor vor fi organizate în condiţii speciale, urmând a fi acordate pachete către pelerini. În urma dezbaterilor din Consiliul local, programul propus iniţial a fost redus în sensul „eliminării manifestărilor nepotrivite şi periculoase în contextul pandemiei” – precum Seara Valorilor, Sărbătoarea Vinului, Parcul de distracţii şi proiectele sportive „Sport în Sărbătoare”, cât și concertul din centrul orașului de la finalul manifestațiilor de Zilele Iașului.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat că va prezenta miercuri programul manifestărilor religioase, dar şi modul în care va avea loc pelerinajul la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. 

Reprezentanţii Asociaţiei Reset au solicitat autorităţilor să anuleze Sărbătorile Iaşiului din acest an, pe fondul creşterii îngrijorătoare a numărului de cazuri COVID-19 din ultimele zile.

Mihai Chirica, primarul Iașiului, a anunțat, joi, într-o conferință de presă că o decizie privind interzicerea pelerinajului de Sfânta Parascheva, din 14 octombrie, ar fi greşită pentru că ar „scoate la suprafaţă mişcări extremiste”. Edilul a mai precizat că nu a fost luată încă o decizie privind modul de organizare, însă, cel mai probabil, accesul va fi permis „în funcție de vaccinare”.

În ultima raportare a Institutului Național de Sănătate Publică, în Iași au fost depistate 420 de cazuri noi de COVID, incidența pe municipiu fiind aproape de pragul de 6 la mia de locuitori.

Libertatea