Primii pacienți români cu COVID-19 aflați în stare critică vor fi transferați în Ungaria

Primii pacienți români cu COVID-19 aflați în stare critică vor fi transferați în Ungaria

Primul transfer în Ungaria al pacienților cu COVID aflați în stare critică a început în cursul zilei de joi, a anunțat azi Ministerul Sănătății prin intermediul unui comunicat de presă.Cinci pacienți vor ajunge la centrul universitar Szeged, iar ceilalți 5 în centrul universitar Debrecen.

Este vorba de 10 pacienți, 8 dintre aceștia au fost internați în UPU din din spitalele din București și 2 din Timișoara, aflați  în stare stabilă, care sunt transportabili și care necesită asistență medicală de specialitate într-o secție de anestezie-terapie intensivă.

Transferul pacienților din zona de graniță se realizează pe cale terestră, iar transferul pacienților din București se efectuează atât pe cale terestră, cât și pe cale aeriană.  Pacienții vor fi monitorizați pe tot parcursul drumului de echipe medicale complexe. De asemenea, personal din România a fost trimis în unitățile din cele două centre universitare pentru a asigura sprijinul necesar acestor operațiuni.

„Mulțumim vecinilor noștri pentru colaborare și sprijin. Este un gest absolut firesc, de solidaritate europeană, de care  trebuie să ne bucurăm. Și noi, la rândul nostru am acordat sprijin altor state atunci când am avut posibilitatea. În Ungaria vom transfera 50 de pacienți aflați în stare gravă, în mai multe etape, în centrele universitare din Szeged și Debrecen”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.

Ungaria ajută România şi preia 50 de pacienţi cu coronavirus, care au nevoie de terapie intensivă, a anunţat, miercuri, la Budapesta, ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, transmite MTI. Pacienţii vor fi duşi în clinici din Szeged şi Debrecen.

România a început săptămâna trecută discuțiile cu autoritățile din Ungaria în vederea transferării mai multor pacienți Covid grav în țara vecină pentru tratament.

Ungaria a anunțat încă de săptămâna trecută că a înaintat autorităților române o scrisoare oficială prin care își exprimă disponibilitatea de a ajuta în tratarea pacienților infectați cu coronavirus. Tot săptămâna trecută, autoritățile au anunțat că se gândesc să transfere bolnavi în străinătate.

Ajutorul oferit de Ungaria nu este singurul primit de la țările UE, după ce România a activat, la începutul lunii octombrie, Mecanismul de Protecție Civilă al UE. Italia a trimis doze de anticorpi monoclonali, folosite în tratamentul COVID, iar Polonia și Olanda au trimis 250 de concentratoare de oxigen.

Libertatea