Prințului Andrew i s-a interzis să poarte uniforma militară la evenimentele ceremoniale de după moartea reginei Elisabeta a II-a

Prințului Andrew i s-a interzis să poarte uniforma militară la evenimentele ceremoniale de după moartea reginei Elisabeta a II-a

Prințul Andrew, 62 de ani, fratele mai mic al regelui Charles al III-lea, nu poartă uniforma militară în perioada de doliu pentru regretata lor mamă, regina Elisabeta a II-a, cu excepția înmormântării de la Westminster Hall, din 19 septembrie, relatează Daily Mail, citând surse apropiate Casei Regale.

În ianuarie, cu acordul reginei, ducelui de York i-au fost retrase majoritatea titlurilor militare onorifice şi funcţiile pe care le deţinea în diverse organizaţii caritabile din cauza implicării sale în cazul Jeffrey Epstein. De asemenea, prințul Andrew nu a mai avut dreptul să mai folosească titlul de Alteța Sa Regală,

O lună mai târziu, prințul Andrew a ajuns la un acord cu Virginia Giuffre, femeia care îl acuză că a agresat-o sexual, pentru o soluționare amiabilă a procesului care se desfășoară în Statele Unite.

S-a spus că regina Elisabeta a II-a a plătit pentru a-l scăpa pe fiul ei de acuzațiile de abuz sexual: 13,1 milioane de dolari Virginiei Giuffre şi alte două milioane de lire sterline unei organizaţii caritabile care ajută victimele abuzurilor sexuale.

Giuffre, 38 de ani, a declarat că a întreţinut relaţii sexuale cu prinţul Andrew la vârsta de 17 ani, când era minoră, potrivit legislaţiei americane, după ce l-a cunoscut pe prinţul britanic prin intermediul finanţatorului american Jeffrey Epstein, care s-a sinucis în 2019 în celula sa dintr-o închisoare din New York în timp ce îşi aştepta propriul proces pentru infracţiuni sexuale.

În haina militară, doar la înmormântare

Din cauza acestui scandal care a ținut multă vreme prima pagină a ziarelor, prințul Andrew nu va purta uniforma militară la niciuna dintre ceremoniile care vor preceda moartea reginei Elisabeta a II-a.

Totuși, potrivit surselor din Casa Regală, Andrew, fost ofițer al Marinei Regale, care a servit în războiul din Falkland, are încă gradul de viceamiral și i se va permite să îmbrace uniforma doar la funeraliile de pe 19 septembrie, de la Westminster Hall.

Foto: EPA

Libertatea