Profesorii și funcționarii din Ucraina vor fi obligați să se vaccineze anti-COVID-19. Cine nu se imunizează va fi suspendat

Profesorii și funcționarii din Ucraina vor fi obligați să se vaccineze anti-COVID-19. Cine nu se imunizează va fi suspendat

Ucraina a impus joi vaccinarea obligatorie pentru funcţionari şi cadrele didactice, decizie ce riscă să provoace proteste în această ţară unde opoziţia faţă de vaccinare este larg răspândită, relatează AFP, citată de Agerpres.

Decizia de vaccinare obligatorie a profesorilor și funcționarilor vine în contextul în care Ucraina a fost de un nou val de COVID-19.

„Această decizie este menită să protejeze viaţa şi sănătatea ucrainenilor, prin crearea unui mediu sigur în instituţiile de învăţământ şi în structurile statului”, a explicat ministrul ucrainean al sănătăţii, Viktor Liaşko.

Pentru a se imuniza funcţionarii şi profesorii au acum la dispoziţie o lună. Cei care care nu se vaccinează vor fi suspendaţi din funcţie fără plată.

Până la sfârşitul lunii septembrie 70% din cei circa 1,2 milioane de profesori ucraineni au primit cel puţin prima doză de vaccin şi 46% schema completă.

Ucraina, țară cu circa 40 de milioane de locuitori, a înregistrat joi 15.125 de noi cazuri de COVID-19 şi 314 decese asociate acestei boli, un record al ultimelor luni.

Ministrul sănătății a atras atenția că marea majoritate a bolnavilor care necesită spitalizare nu a fost vaccinată anti-COVID-19.

Mulţi ucraineni încă ezită să se imunizeze, până la ora actuală numai 19% din populaţie primind cel puţin o doză de vaccin şi 16% ambele doze.

FOTO: EPA

Libertatea