Proiect ANRE: Companiile de gaze ar putea plăti despăgubiri clienților

Proiect ANRE: Companiile de gaze ar putea plăti despăgubiri clienților

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, a anunţat, la Digi24, că există două proiecte puse în consultare publică pe site-ul instituţiei în care sunt prevăzute compensaţii plătite automat de distribuitorii de gaze naturale ori de cei de energie electrică către clienţi.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, a precizat că în gazul gazelor naturale propunerea este să se acorde compensații de 100 de lei pentru clienții cărora cel puțin la trei luni nu li se citește contorul. Potrivit acestuia, obligativitatea citirii în cazul gazelor naturale e la maximum trei luni o dată.

„Pentru a simplifica și reduce birocrația privind schimbarea furnizorului sau semnarea noilor contracte, standardele prevăd termene și pentru distribuție, nu doar pentru furnizor, pentru a confirma într-o singură zi lucrătoare depunerea unei solicitări de semnare a unui nou contract de distribuție de către noul furnizor ales sau un termen de două zile pentru a comunica data de la care se face schimbul furnizorilor. Dacă aceste termene nu se respectă, sunt propuse compensații”, a declarat vicepreşedintele ANRE, la Digi24.

Odată ce aceste termene au fost depășite, plățile se fac automat de către distribuitori odată cu următoarea factură din următoarea lună. Am propus 20 de lei de compensații, iar pentru fiecare zi în plus față de acest termene încă 5 lei.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE:

„Sunt termene și pentru a răspunde reclamațiilor și sesizărilor clienților, așa cum e situația, de exemplu, când un client sesizează că nu are presiune corespunzătoare la gaze, la acea sesizare trebuie să se răsundă într-un anumit termen. Dacă se cere verificare la fața locului, aceasta trebuie să aibă loc în maximum cinci zile lucrătoare”, adaugă vicepreşedintele ANRE.

Zoltan Nagy-Bege spune că pe partea de energie electrică e vorba de o completare a standardului deja existent.

Propunem trei noi categorii de compensații în cazul consumatorilor casnici, cărora nu li se citește contorul cel puțin o dată la șase luni. În acest caz, distribuitorul va fi obligat să plăteascaă compensații de 100 lei dacă nu e respectat termenul.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE:

„În cazul consumatorilor care și produc energie electrică prin instalație proprie, centrale fotovoltaice, citirea în cazul lor trebuie să fie lunară, în caz contrar compensația propusă este de 30 de lei”, explică vicepreşedintele ANRE.

„Pentru cei care au deja contoare care se citesc de la distanță, acestea pot fi citite în fiecare lună și trebuie puse la dispoziția acestor consumatori sisteme informatice unde se pot urmări consumul și situația contorului. Dacă nu se asigură aceste servicii, se plătesc 30 de lei pentru fiecare caz în parte”, mai spune vicepreședintele ANRE.

Joi, 9 septembrie, ANRE a amendat distribuitorii de energie şi gaze cu 2,77 milioane de lei. Potrivit studiului sărăcia energetică în clădirile din România, factura la gaz și lumină reprezintă o povară pentru 45% din familii.

Libertatea