Protestul rochiilor colorate. Cum luptă femeile din Afganistan împotriva restricțiilor vestimentare impuse de talibani

Protestul rochiilor colorate. Cum luptă femeile din Afganistan împotriva restricțiilor vestimentare impuse de talibani

Femeile din Afganistan au decis să protesteze față de regulile vestimentare instituite de talibani și au inițiat în mediul online o campanie prin care vor să arate că niqabul și burka, impuse de noul regim de la Kabul, nu au avut și nu au nicio legătură cu tradiția și cultura afganilor, ale căror costume populare au fost mereu dominate de culori aprinse. În cadrul campaniei #DoNotTouchMyClothes (n.r. – „Nu te atinge de hainele mele”), femeile distribuie masiv fotografii în care poartă rochii și costume populare viu colorate, a scris BBC.

Campania, un protest virtual față de codul vestimentar strict impus de talibani elevelor și studentelor, după preluarea puterii, a fost demarată de dr. Bahar Jalali, fostă profesoară de istorie la Universitatea Americană din Afganistan.

Jalali a explicat, pentru BBC, că a lansat campania întrucât una dintre cele mai mari temeri ale sale este aceea că însăși identitatea culturală și suveranitatea țării sunt acum atacate.

Am vrut să informez lumea că ținutele pe care le vedeți acum în mass-media nu reprezintă cultura noastră, nu aceasta este identitatea noastră.

Dr. Bahar Jalali:

Și, da, este suficient să tastezi cuvintele cheie „Afghan traditional clothes” (n.r. – Costume tradiționale afgane) și Google îți va oferi o avalanșă de imagini cu cel mai viu colorate rochii, cu diverse motive populare, scrie BBC.

„Adevărata fața a Afganistanului”

Femeia a postat pe Twitter o fotografie în care poartă o rochie verde, cu motive tradiționale, și le îndeamnă pe conaționalele sale să arate lumii „adevărata față a Afganistanului”, distribuind poze personale cu astfel de haine.

Fotografiile publicate cu hashtagul #DoNotTouchMyClothes sau #AfghanistanCulture au devenit virale pe Twitter și alte platforme online.

This is Afghan culture. I am wearing a traditional Afghan dress. #AfghanistanCulture pic.twitter.com/DrRzgyXPvm

— Dr. Bahar Jalali (@RoxanaBahar1) September 12, 2021

„Să fim mândre și să conservăm obiceiurile”

„Hainele noastre tradiționale reprezintă cultura noastră și istoria noastră de 5.000 de ani. Trebuie să fim mândre și să conservăm obiceiurile”, a transmis Spozhmay Maseed, activistă afgană stabilită în SUA.

Afghan Women’s Online Campaign Against Taliban Dress Code: ‘Do Not Touch My Clothes’ https://t.co/OoCTYv5cd6#AfganistanWomen #AfghanWomen #DoNotTouchMyClothes #DoNotRecognizeTaliban #AfghanistanCulture pic.twitter.com/kDnYAvqQMk

— Natasha Fatah (@NatashaFatah) September 13, 2021

Fiecare rochie este unică în felul ei, cu broderii manuale și design încărcat, bogat în simboluri, mici obiecte cusute pe piept, fuste lungi, cu pliuri, perfecte pentru un dans tradițional – inclusiv „Attan”, dans tradițional în care dansatorii flutură eșarfele și se rotesc.

Love seeing how Afghan women are showing our beautiful and colorful attire, I want to join! I feel prettiest in my Afghan clothing. We have our own culture and we will not allow anyone to erase it.#DoNotTouchMyClothes #AfghanistanCulture #AfghanWomen pic.twitter.com/BXJhHMK6ga

— Lem ? (@lemaafzal) September 13, 2021

Versiuni mai simple, modernizate ale acestor rochii au fost purtate până acum zi de zi, la muncă sau la facultate, în ultimii 20 de ani. Uneori, pantalonii erau înlocuiți de blugi.

„Cultura noastră nu este întunecată”

Azi, pe străzi, potrivit noi „ordini talibane”, femeile sunt obligate să fie îmbrăcate în negru din cap până în picioare, cu chipul și mâinile acoperite de niqaburi sau burka. Niqabul acoperă fața și rămân doar ochii la vedere, burqa acoperă tot corpul și are un orificiul în dreptul ochilor

„Chiar și cei care au locuit în cele mai conservatoare părți ale țării spun că nu au văzut niciodată femei îmbrăcate în niqaburi”, explică participantele la campania online.

„Cultura noastră nu este întunecată, nu este alb-negru, este colorată și există în ea frumusețe, există artă, există identitate”, a completat Lima Halima Ahmad, cercetător afgan de 37 de ani și fondator al Asociației Afgane Paywand, care se concentrează pe problemele femeilor.

Restricții și constrângeri pentru femei

Zabihullah Mujahid, purtător de cuvânt al talibanilor, a insistat că drepturile femeilor vor fi respectate în Afganistan, ca parte din Legea Sharia. Dar oficialii nu au elaborat ce anume va însemna acest lucru.

Mujahid a spus că talibanii vor permite femeilor să meargă la școală și la locurile de muncă, atât timp cât vor purta un hijab, care să le acopere părul și lasă fața la vedere. De asemenea, femeile vor avea nevoie de un însoțitor bărbat în călătoriile care durează mai multe zile.

Un set de reguli mai clare ar fi trebuit să apară după instalarea guvernului, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Din 33 de poziții în noul cabinet, niciun portofoliu nu a fost încredințat vreunei femei.

De asemenea, când studenții din Afganistan s-au reîntors la cursuri, în unele cazuri, fetele au fost separate de colegii lor cu ajutorul unor draperii sau cu pereți de carton, instalați în mijlocul clasei.

Femeilor afgane nu ar trebui să li se permită să lucreze alături de bărbaţi, a declarat marți, 14 septembrie, o personalitate de rang înalt din guvernul taliban. Implementarea unei astfel de poziţii le-ar interzice femeilor angajarea în instituții guvernamentale, bănci, companii mass-media şi alte domenii.

Săptămâna trecută, zeci de femei au ieșit în stradă, în orașul Mazar-e-Sharif, pentru a cere talibanilor să le respecte drepturile. Nu a fost primul protest. Sâmbătă, talibanii au folosit gaze lacrimogene și bastoane, la Kabul, pentru a dispersa un protest care cerea ca drepturile femeilor să fie protejate.

Libertatea