PSD îi cere lui Klaus Iohannis să intervină în scandalul „Cîţugate”

PSD îi cere lui Klaus Iohannis să intervină în scandalul „Cîţugate”

Partidul Social Democrat i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să „îşi întrerupă concediul pentru a interveni în scandalul Cîţugate”. Social-democrații acuză „utilizarea ilegală a resurselor umane şi financiare ale Guvernului în campania electorală a premierului pentru şefia PNL”, după scandalul generat de documentul cu antetul Guvernului apărut în presă duminică, 18 iulie.

Social-democrații susțin într-un comunicat remis joi, 22 iulie, că „această acţiune se circumscrie infracţiunii de corupţie” și acuză lipsa unei reacţii din partea preşedintelui Klaus Iohannis, care „a girat personal Guvernul Cîţu”.

În acest context, potrivit partidului condus de Marcel Ciolacu, Klaus Iohannis ar fi „complice la această culpă morală şi legală şi îi anulează discursul său anterior prin care condamna public corupţia la nivel înalt”.

PSD susține că este „evident” faptul că Florin Cîțu „a cunoscut conținutul punctajului politic enunțat sub sigla Cancelariei sale și a aprobat transmiterea către liderii politici ai PNL”.

Logica elementară spune că, dacă numele premierului și antetul Guvernului ar fi fost folosite fără știrea sa în scop politic, reacția firească ar fi fost de a dispune o acțiune de control intern pentru identificarea și sancționarea persoanelor responsabile.

Comunicat PSD:

De asemenea, deși documentul nu a fost înregistrat la Registratura Cancelariei Prim-Ministrului, „detaliile informatice care se regăsesc în structura fișierului confirmă faptul că a fost transmis de la Guvern, de către un angajat al acestei instituții care este plătit din bani publici”, a mai susținut partidul condus de Marcel Ciolacu.

Document cu antetul Guvernului, în care se cereau „ponturi” despre tabăra Orban

Duminică seară, în presă a apărut un document cu antetul Guvernului care prezenta strategia de comunicare pe care ar trebui să o aibă susținătorii candidaturii lui Florin Cîțu la șefia PNL.

Totodată, se cereau și „ponturi” privind tabăra lui Ludovic Orban, ca să apară ulterior în presă. „Vă rog să ne dați ponturi, mie și colegei mele, Dana Păcurar, informații pe care le aveți despre tabăra Orban, pentru a le da in presă” era mesajul din document.

Marți după-amiază, Florin Cîţu a spus că cei care susţin că documentul este real trebuie să prezinte probe. În schimb, Ludovic Orban a declarat că sunt elemente care dau o anumită veridicitate documentului și că, dacă actul este real, atunci persoana care a elaborat documentul respectiv „trebuie să plece imediat de la Palatul Victoria”.

Marți seară, presa a prezentat „semnătura electronică” de pe respectivul document, atribuită Mioarei Costin, consilier de stat.

Miercuri, premierul Florin Cîțu a afirmat că „nu comentez fițuici care apar în presă” și a refuzat să spună dacă vor fi luate măsuri.

Libertatea