(Publicitate) Cauzele vederii încețoșate: afecțiuni care pot avea acest simptom

(Publicitate) Cauzele vederii încețoșate: afecțiuni care pot avea acest simptom

Vederea încețoșată poate apărea la orice vârstă, dintr-odată și poate fi observată ușor, pentru că cei afectați încep să aibă probleme în viața de zi cu zi. În afara viciilor de refracție precum astigmatismul sau miopia, acest simptom poate indica o mulțime de afecțiuni care necesită o vizită la medic.

Dacă acest simptom apare brusc, poate indica o problemă serioasă de sănătate, care îți poate afecta definitiv vederea. Consultă medicul oftalmolog, pentru a beneficia de tratamentul adecvat cât mai repede posibil.

Iată ce afecțiuni oculare pot avea ca simptom vederea încețoșată:

Cataracta

Cataracta este o problemă cu care se confruntă frecvent persoanele în vârstă. Schimbările de vedere precum vederea încețoșată sau tulbure și formarea de halouri în jurul obiectelor pot fi un semnal de alarmă. Dacă nu este tratată, această boală avansează până la punctul în care se produce pierderea ireversibilă a vederii. 

Consultă medicul oftalmolog, mai ales dacă ai trecut de vârsta de 65 de ani, pentru a primi recomandările adecvate. În acest caz, boala poate fi tratată printr-o operație de cataractă, care presupune înlocuirea cristalinului afectat cu unul artificial. Aceasta poate fi efectuată la Infosan.ro, în cele mai bune condiții.

Glaucomul

Atunci când ai glaucom, un simptom poate fi și vederea încețoșată. Dacă afecțiunea nu este tratată, pierderea vederii avansează până la orbire.

Degenerescență maculară

Această afecțiune poate apărea odată cu înaintarea în vârstă, fiind una dintre principalele cauze ale orbirii printre persoanele în vârstă. În afară de vederea încețoșată, obiectele sunt distorsionate (liniile drepte par curbe sau frânte). 

Retinopatie diabetică

Dacă suferi de diabet, vederea încețoșată care nu poate fi explicată prin alte cauze poate indica începutul acestei afecțiuni care dăunează retinei și care poate duce la orbire.

Boli cardiovasculare

Vederea neclară sau dublă poate indica o urgență medicală, precum un accident vascular cerebral sau o hemoragie cerebrală. Dacă apare brusc, în conjuncție cu alte simptome ale acestor afecțiuni, e nevoie de intervenție medicală imediată.

Migrenă

Migrenele sunt temporare, dar pot avea ca simptom vederea neclară sau distorsionată, halourile în jurul obiectelor sau zig-zagurile în câmpul vizual. Acestea indică începutul unei dureri de cap severe.

Vedere încețoșată după operația cu laser

Această problemă este comună imediat după operația cu laser pentru tratarea viciilor de refracție. Vederea devine clară în câteva zile, dar poate dura mai mult timp pentru ca aceasta să se stabilizeze și să dispară permanent neclaritatea temporară.

Folosirea de picături cu conservanți

Unele tipuri de picături pentru ochi, mai ales cele care conțin conservanți pot cauza iritație și neclaritate. Același efect îl pot avea și unele medicamente pentru combaterea alergiilor. Cere sfatul medicului, care poate stabili dacă aceasta este cauza problemelor tale de vedere.

Sindromul ochiului uscat

Acest sindrom îți afectează ochii în diferite feluri, inclusiv prin încețoșarea vederii. În general sunt utile picăturile de ochi, însă în cazuri severe poate fi nevoie de medicamente. Evită să petreci mult timp în fața ecranelor și ia pauze dese.

Acestea sunt câteva cauze ale vederii încețoșate. Multe dintre acestea necesită intervenția cât mai rapidă a medicului, pentru că pot avea consecințe grave pentru vedere și sănătate în general.

Sursă foto: Unsplash.com.

Libertatea