(Publicitate) Premierul joacă la dublu și ne-am prins

(Publicitate) Premierul joacă la dublu și ne-am prins

Gafa cea mai mare a lui Florin Cîțu nu este bâlbâiala cu includerea Roșiei Montane în UNESCO. Și nici faptul că tace când vine vorba de șansa Roșiei Montane la recunoaștere internațională, așa cum a procedat și Viorica Dăncilă acum trei ani. Sau că invocă argumente contradictorii, de tip Victor Ponta, care era pentru exploatarea aurului cu cianuri ca premier, dar se opunea ca deputat. 

Gafa cea mare a lui Cîțu e ascunsă în propria lui declarație, preluată peste tot în presă, de altfel: 

„Pe de o parte avem avocaţii de la New York care ne spun despre dosar, pe de altă parte avem o mare parte dintre oameni care ne spun că avem nevoie de bani”.

Avocații de la New York nu sunt ai noștri, domnule premier!

Avocații de la New York nu sunt ai noștri, domnule premier! Sunt adversarii, cei care pretind României despăgubiri de 5.7 miliarde de dolari! La New York sunt avocații care apără interesele Gabriel Resources, nu sunt ai noștri, domnule Cîțu. 

Că vorbiți cu Gabriel Resources e una, dar că îi și ascultați și le aduceți apoi vrerea în țară, în coaliție, deja e altă gafă. Și nu una nevinovată.

Cum s-a dat Cîțu de gol?

Declarația a fost făcută după ce a ieșit de la una din puținele ședințe de coaliție la care a participat. Se referea, probabil, la avocații din arbitrajul internațional inițiat de Gabriel Resources împotriva României.

Mereu suspicios față de politicieni și neîncrezător din fire, m-am întrebat cine sunt acești avocați de la New York. Știam că Statul Român este apărat în litigiu de firma de avocatură Leaua și asociații, cu birouri la Paris și București. Știam că mai sunt asociați pentru apărarea intereselor României cu o firmă elvețiană, numită Lalive. Ei au birouri în Geneva, Zürich și Londra. De unde New York?

M-am uitat repede să văd unde au birouri și avocații Gabriel Resources. Doar la aceștia, adică White & Case, am găsit birou la New York. Adresa este “1221 Avenue of the Americas”.

De câteva zile stau și mă gândesc, cu ce avocați a vorbit oare Florin Cîțu sau subalternii săi despre arbitraj? Cu ai noștri sau cu ai lor? Și cine sunt acei oameni care au nevoie de bani? Oare Florin Cîțu se sfătuiește cu avocații părții adverse? De ce ar face acest lucru?

Orice premier slab ar alege un compromis în acest arbitraj. Adică Florin Cîțu și șeful Gabriel Resources ar sta comod la o cafeluță și ar împărți banii în spatele ușilor închise. Iar o discuție cu avocații părții adverse, cei de la New York, ar fi primul pas. 

Florin Cîțu se joacă fără sens cu soarta Roșiei Montane

Indiferent de motivație, un fapt e sigur: Florin Cîțu se joacă fără sens cu soarta Roșiei Montane. Și din acest motiv mi-e greu să am încredere în el, la fel cum nu am avut nici în Viorica Dăncilă sau în Victor Ponta. 

În acest proces de arbitraj, invocat și de premier, Statul nu este transparent. Prima înțelegere făcută cu partea adversă a fost ca audierile din dosar să nu fie făcute publice. Am cerut și date suplimentare privind procesul de la Ministerul Finanțelor, ei se ocupă de reprezentarea României. Opacitate totală, în ciuda faptului că ar trebui să fie informație publică ce se plătește din bani publici. Ne-am oferit ajutorul părții române, ținând cont de experiența juridică a avocaților campaniei Salvați Roșia Montană. O mână de oameni au reușit să blocheze proiectul prin zeci de procese câștigate la instanțele din România. Nu le-a trebuit nimic. 

Nu știu alții cum sunt, dar eu când văd că cineva ține atât de multe lucruri la secret sau tace complice, devin convins că are ceva de ascuns. Dacă secretul lui Florin Cîțu este o înțelegere cu avocații părții adverse, fiți siguri că se va afla. Hai să fim toți cu ochii pe dosarul Roșia Montană de la UNESCO și să nu uităm că, mereu, „trădarea de țară în aur se măsoară”. La Roșia Montană sunt estimate a fi 300 de tone.

Tudor Brădățan

Director executiv Declic

Libertatea