Pușcăriile din Rusia, „uzine de tortură”: „Am văzut holuri acoperite de sânge”

Pușcăriile din Rusia, „uzine de tortură”: „Am văzut holuri acoperite de sânge”

Mai mulți condamnați au fost torturaţi în decurs de câteva luni în „celule de presiune” în regiunea Irkuţk din Siberia, fiind supuşi loviturilor şi violenţelor sexuale aplicate de alţi deţinuţi la ordinele gardienilor, relatează o anchetă AFP, citată de Agerpres. În plus, 1.000 de înregistrări video, primite de la un avertizor de integritate de organizaţia neguvernamentală rusă pentru drepturile deţinuţilor Gulagu.net, dezvăluie amploarea folosirii torturii în penitenciarele din Rusia.

Rustam şi Aleksei, doi foști deținuți a căror nume au fost schimbate, au vorbit pentru AFP și au povestit cum au fost abuzați pentru a recunoaște că au fost implicați într-o revoltă care a avut loc în aprilie 2020 în colonia penitenciară nr.15 din Angarsk, nu departe de lacul Baikal.

„Am văzut holuri acoperite de sânge şi numeroşi deţinuţi leşinaţi pe jos”, afirmă Rustam, un bărbat de 40 de ani din Tadjikistan.

Cei doi bărbaţi spun că au fost bătuţi de gardieni în cursul revoltelor din penitenciarul din Angarsk, marcate printr-un imens incendiu. Aleksei, în vârstă de 25 de ani, recunoaște că a fost violat de alți deținuți.

După revoltă, ei au fost apoi transferaţi la închisoarea nr.1 din Irkuţk, unde afirmă că au fost torturaţi de deţinuţi obedienţi faţă de administraţie.

„Acte de tortură sistematice”

După ce Gulagu.net a prezentat cazul lui Kejik Ondar, un deţinut din Angarsk transferat la închisoarea nr.1, unde a fost sodomizat şi a suferit răni grave, o comisie specială de anchetă a fost trimisă în regiune.

Patru deţinuţi şi trei cadre din administraţie au fost inculpate pentru rolul lor în violul asupra lui Kejik Ondar. Un alt responsabil este urmărit penal într-un caz similar într-un alt penitenciar. Şeful coloniei nr.15 din Angarsk în timpul revoltei, Andrei Vereşciak, a fost inculpat la începutul lunii iulie pentru „abuz de putere” pentru activităţi economice ilegale în cadrul penitenciarului.

În 24 septembrie, Comitetul de anchetă – principal organism de investigaţie în Rusia – a confirmat că studiază „acte de tortură sistematice” comise între aprilie şi decembrie 2020 în închisorile menţionate. Totodată, 16 deţinuţi sunt acuzaţi de viol.

Pentru organizație rusă pentru drepturile deținuților au recunoscut implicarea în acțiuni de tortură și trei deținuți care au subliniat că au acționat la ordinul autorităților. Unul dintre ei, Denis Golikov, afirmă că a smuls „mărturiile necesare” de la circa 150 de deţinuţi între aprilie şi iulie 2020. El precizează că totul este permis de conducerea penitenciarelor „în afară de cadavre”.

Autorităţile „lansează mai ales dosare împotriva celor sadici care au torturat, dar nu împotriva celor care dădeau ordinele”, spune Vladimir Osecikin, director al Gulagu.net şi refugiat politic în Franţa,, subliniind că penitenciarele din Rusia utilizează „sistematic” deţinuţi pentru a-i pedepsi pe alţii.

Anchetatorii „nu vor merge până la a spune că operaţiunea punitivă fusese planificată şi nici nu-i va urmări pe comanditari”, adaugă avocatul Dmitri Dmitriev.

„Uzină de tortură”

Închisorile ruseşti sunt faimoase pentru violenţa lor, indiferent că este de origine mafiotă, orchestrată de autorităţi sau un amestec al ambelor. Un nou scandal a izbucnit marţi când Gulagu.net a dezvăluit că a primit 1.000 de înregistrări video care probează amploarea maltratărilor în locurile de detenţie din ţară.

Imaginile şocante cu un deţinut supus unui viol într-o închisoare spital pentru tuberculoşi din Saratov au determinat autorităţile publice să ordone o anchetă. De miercuri, cel puţin patru responsabili ai serviciilor penitenciare din Saratov au fost destituiţi.

„Autorităţile sunt ipocrite şi vor face totul pentru a-şi reduce la minimum responsabilitatea în această uzină de tortură”, încheie Vladimir Osecikin.

Libertatea