Raed Arafat, detalii despre obligativitatea purtării măștii de protecție. Care sunt excepțiile

Raed Arafat, detalii despre obligativitatea purtării măștii de protecție. Care sunt excepțiile

Directorul Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat vineri, 22 octombrie, după ședința de Guvern în care s-au aprobat restricțiile care vor fi impuse pentru a limita răspândirea de COVID-19, că oamenii vor trebui să poarte mască de protecție și dacă merg pe stradă, excepțiile făcând activitățile sportive, precum joggingul.

„Poate cea mai importantă chestiune pe care nu am menționat-o și o spun acum: masca devine obligatorie peste tot, se anulează toate excepțiile pentru mască, gen birou cu 5 persoane vaccinate, cu 10 persoane vaccinate. Iar în exterior, singurele activități care rămân fără mască sunt activitățile sportive individuale sau dacă se practică sport în condițiile Hotărârii de Guvern. În rest, masca este obligatorie în următoarea perioadă”, a declarat Raed Arafat.

Întrebat, concret, dacă atunci când oamenii merg singuri pe stradă aceștia vor trebui să poarte mască, Raed Arafat a răspuns că da.

„Nu mai există acum (n.red. – această excepție), masca este obligatorie cum am avut-o cândva. Ne-am întors la situația pe care am avut-o. Iar dacă ești, bineînțeles, într-o activitate sportivă, jogging, una-alta, acolo poți fără mască, dar aceasta este excepția care există”.

https://www.youtube.com/watch?v=bH-a_STO1xM

Ce restricții intră în vigoare din 25 octombrie

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat vineri, 22 octombrie, hotărârea privind stabilirea restricțiilor care vor fi impuse pentru a limita răspândirea COVID-19. Ulterior, restricțiile au fost aprobate în ședința de Guvern.

Astfel, începând de luni, 25 octombrie, accesul va fi permis doar cu certificat verde în instituții, malluri, hoteluri, dar și pentru a ieși din casă, după ora 22.00. Nunțile și botezurile sunt interzise 30 de zile, iar masca de protecție devine obligatorie peste tot.

Totodată, din 25 octombrie, carantina de noapte este instituită între orele 22.00 – 5.00, o măsură care nu se aplică persoanelor vaccinate sau celor care s-au vindecat. Magazinele se vor închide de la ora 21.00, iar accesul în centrele comerciale este permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală.

Toate restricțiile sunt valabile pentru 30 de zile.

Libertatea