Raed Arafat: Nu este normal ca în restaurante cu angajaţi nevaccinaţi să li se ceară clienţilor certificatele verzi

Raed Arafat: Nu este normal ca în restaurante cu angajaţi nevaccinaţi să li se ceară clienţilor certificatele verzi

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat, miercuri seară, că problema anormală în care localuri cu angajaţi nevaccinaţi solitiă clienţilor certificatul verde are două soluţii, dintre care una de bun simţ, informează News.ro.

„Nu, nu este normal, vă dau dreptate, dar sunt două chestii care reglementează – una este problema de acces, pe care o reglementăm, pe sănătate publică. Cealaltă este pe raporturi de muncă”, a răspuns Arafat, fiind întrebat dacă este normal ca în restaurante cu angajaţi nevaccinaţi clienţilor să li se ceară certificatele verzi.

Şeful DSU a explicat că problema raporturilor de muncă are două rezolvări, una fiind a bunului simţ.

”O soluţie a bunului simţ – patronul restaurantului să se asigure că angajaţii sunt cel puţin testaţi. A doua soluţie este cea legislativă, dar numai prin lege şi prin adoptare la Parlament, nu prin HG care reglementează măsurile de sănătate publică generală. Problema raportului de muncă nu putem să o afectăm decât dacă va veni o lege care să reglementeze acest lucru”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat a precizat că la acest moment nu se poate renunţa certificatul verde la intrarea în localuri. „Dacă aveam procentul de vaccinare mare, poate că ajungeam să facem ce a făcut Danemarca şi alte ţări. La acest moment nu ai cum”, a spus şeful DSU.

”Vedem impactul pe sectorul sanitar care este deosebit în acest moment (…) avem un teren prielnic de răspândire şi de impact al variantei Delta, are impact mai ales asupra persoanelor care nu s-au vaccinat”, a mai spus şeful DSU.

Acesta a precizat că cel puţin 70% dintre persoane ar fi trebuit să fie vaccinate pentru a avea un val patru mai uşor şi a renunţa la o parte dintre restricţii. „Ţările de afară nu au renunţat la certificatul verde, dar procentul pentru a avea lniişte şi să nu avem impact pe sistemul sanitar rămâne procentul de 70%”, a conchis Arafat.

Libertatea