Raed Arafat: Ordinul privind intervenţiile chirugicale nu închide spitalele

Raed Arafat: Ordinul privind intervenţiile chirugicale nu închide spitalele

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat miercuri seară că ordinul care a dispus suspendarea internărilor pentru pacienţii cronici nu închide spitalele, ci reprezintă o prioritizare a resurselor disponibile.

”Ordinul nu închide spitalele. Ordinul nu închide serviciile ambulatorii care rămân deschise (…) Ordinul pune o prioritizare între cazurile care pot fi amânate şi situaţia în care ne aflăm şi unde sunt cazuri care au nevoie de resursa umană suficientă dedicată lor, cu specialitate ATI, Anestezie, Urgenţă”, a transmis Raed Arafat, de la Guvern.

Acesta a explicat că decizia ce caz poate fi amânat şi ce caz nu poate fi amânat este a medicului. ”Este prioritizarea resurselor ce am făcut, principiu foarte cunoscut în cadrul medicinei de dezastre şi se aplică atunci când avem limitare de resurse şi avem nevoie de resurse în acest sens. Nu suntem nici prima, nici ultima ţară care ia astfel de măsuri”, a adăugat Raed Arafat. Potrivit acestuia, trebuie luate măsuri speciale în această situaţie specială în care ne aflăm, cu 15.000 de cazuri zilnic.

Raed Arafat a exclus retragerea ordinului. „Măsura pe care am luat-o o ia orice manager care se ocupă de o situaţie de dezastru, de catastrofă medicală. Ea există. Manualele descriu acest lucru”, a spus şeful DSU.

Anterior, Raed Arafat i-a răspuns Avocatului Poporului, Renate Weber, care a spus că suspendarea internărilor și a operațiilor non-urgente, anunțată de șeful DSU pe 4 octombrie, va avea „consecințe dezastruoase asupra pacienților”.

De asemenea, Raed Arafat a mai anunţat că Hotărârea de Guvern prin care s-a prelungit starea de alertă cu 30 de zile nu prevede nicio modificare a măsurilor anti-COVID. „Rămân aceleaşi măsuri care se cunosc încă 30 de zile”, a spus Raed Arafat.

Libertatea