Raed Arafat, precizări despre accesul în mall din 25 octombrie. Ce se întâmplă cu nevaccinații care vor să se imunizeze în mall

Raed Arafat, precizări despre accesul în mall din 25 octombrie. Ce se întâmplă cu nevaccinații care vor să se imunizeze în mall

Directorul Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a admis indirect că autoritățile nu au prevăzut situațiile în care persoanele nevaccinate doresc să se imunizeze intrând în centrele de vaccinare din malluri. „O să vedem care va fi soluția”, a spus Arafat, care a subliniat că „intrarea în malluri va fi controlată prin certificatul verde”.

Soluția propusă de șeful DSU pentru cei nevaccinați care vor să intre în malluri ca să se imunizeze este ca acele persoane să evite mallurile și să meargă la centrele clasice.

„Deci, dacă intră la centrul de vaccinare din interiorul mallului nevaccinat, poate că va intra însoțit la centrul de vaccinare, o să vedem care va fi soluția. Dar asta nu va fi ca scuză pentru că îți spune că mă duc să mă vaccinez, el este oricum nevaccinat, adică, nu are nici imunitate, nici nimic, așa că cel mai bine e să evite mallurile pentru centrele de vaccinare și să meargă la centrele clasice, care nu sunt în interiorul mallurilor. Se va reglementa situația împreună cu CNCAV, dacă avem centre în interiorul mallurilor”, a afirmat Raed Arafat după ședința de Guvern de vineri, 22 octombrie.

Directorul Departamentului pentru Situații de Urgență a explicat apoi modalitatea în care se va intra în malluri începând de luni, 25 octombrie, când vor fi impuse noile restricții anti-COVID.

„Intrarea în mall-uri va fi controlată prin certificatul verde la intrare, iar copiii sub vârsta de vaccinare nu pot intra decât însoțiți de o persoană adultă, care prezintă certificat de vaccinare sau de trecere prin boală, deci certificat verde cu aceste caracteristici”, a spus Arafat.

„Pentru magazinele alimentare din interiorul centrelor comerciale, adică mall-uri, se va intra numai cu certificatul verde, pentru că în mall nu se va putea intra decât cu certificatul verde, cum am zis, vaccinat sau trecut prin boală”, a adăugat el.

Când se intră în magazinul respectiv, trebuie să fie controlat certificatul verde. Certificatul verde trebuie controlat oriunde, excepție fiind magazinele de alimentație, magazinele esențiale, farmacii și așa mai departe.

Raed Arafat, director DSU:

Ce restricții intră în vigoare din 25 octombrie

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat vineri, 22 octombrie, hotărârea privind stabilirea restricțiilor care vor fi impuse pentru a limita răspândirea de COVID-19. Ulterior, restricțiile au fost aprobate în ședința de Guvern.

Astfel, începând de luni, 25 octombrie, accesul va fi permis doar cu certificat verde în instituții, malluri, hoteluri, dar și pentru a ieși din casă, după ora 22.00. Nunțile și botezurile sunt interzise 30 de zile, iar masca de protecție devine obligatorie peste tot.

Totodată, din 25 octombrie, carantina de noapte este instituită între orele 22.00 și 5.00, o măsură care nu se aplică persoanelor vaccinate sau celor care s-au vindecat. Magazinele se vor închide de la ora 21.00, iar accesul în centrele comerciale este permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală.

Toate restricțiile sunt valabile pentru 30 de zile.

Libertatea