Raed Arafat: Trei TIR-uri ATI sunt disponibile, dar spitalele nu le solicită

Raed Arafat: Trei TIR-uri ATI sunt disponibile, dar spitalele nu le solicită

Pentru a doua zi consecutiv, România a rămas fără niciun loc liber la ATI pentru pacienţii COVID, iar Raed Arafat, şeful DSU, a precizat că spitalele se tem să solicite TIR-uri ATI pentru pacienții COVID, din cauza presiunii publice apărute în urma unor incidente în care au fost implicate astfel de unități mobile, transmite Digi24.

„Cele trei TIR-uri ATI sunt disponibile pentru oricine le solicită. Nu pot să ascund că unele spitale sunt speriate de comentariile publice și de alte probleme și atunci preferă să nu le solicite și să nu dea explicații”, a declarat Raed Arafat, după şedinţa de guvern.

„Din punctul nostru de vedere, (sunt o soluție – n.r.) într-o situație de acest gen, în care ne aflăm, mai ales că aceste TIR-uri n-au avut ele probleme. Unul a avut o alarmă de incendiu care a fost falsă, dată de cineva, știm povestea, și la unul, din păcate, a fost manevrare greșită a instalației de oxigen din exteriorul TIR-ului. Deci, TIR-urile, cât au funcționat – și au avut aproape 900 de pacienți în ele – n-au avut probleme din punctul de vedere al asigurării asistenței pacienților”, a adăugat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, „TIR-urile sunt disponibile și este foarte posibil să le distribuim, mai ales că acum vom avea personal ca să le putem operaționaliza, prin detașare”.

El a anunțat că a fost emis un ordin care amână până în luna ianuarie partea practică a examenului de specialitate pentru aproape 120 de rezidenți de terapie intensivă, astfel încât aceștia să poată fi detașați acolo unde este nevoie. „Ei urmează să susțină proba practică spre sfârșitul anului, către luna decembrie-ianuarie, când sperăm că trecem de acest val”, a menționat șeful DSU.

La sfârşitul lunii septembrie, Spitalele Victor Babeș și Sf. Ioan din București au refuzat TIR-urile ATI pentru COVID. România a înregistrat miercuri, 6 octombrie, cel mai mare număr de morți COVID din pandemie.

Libertatea