Răspunsul ANRE către un client care s-a plâns că furnizorul de energie i-a dublat tarifele fixe: dacă a fost notificat, totul e legal

Răspunsul ANRE către un client care s-a plâns că furnizorul de energie i-a dublat tarifele fixe: dacă a fost notificat, totul e legal

Un client afectat de creșterile masive de tarife la electricitate și gaze naturale s-a plâns Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), criticând faptul că prețurile i-au fost majorate în timpul derulării contractului, deși i se promiseseră că sunt fixe pentru 12 luni. Răspunsul ANRE l-a dezamăgit și se simte în continuare păcălit.

Laurențiu este din București, iar în 18 februarie a încheiat două contracte cu Restart Energy, unul pentru gaze și altul pentru energie electrică.

La electricitate a contractat un preț de 0,23995 de lei/kWh fără TVA și alte taxe.

La gaze a încheiat un contract un preț de 104,24 de lei/MWh fără TVA.

Ambele erau cu preț fix, încheiate pe 12 luni.

Prețuri dublate după șase luni

În vară, în data de 27 august, a primit însă două notificări, compania anunțându-l că îi majorează prețurile.

Noile tarife sunt de 0,5570 de lei/kWh pentru energie electrică, fără TVA, și de 261,13 de lei/MWh la gaze, tot fără TVA.

Practic, noile prețuri sunt de mai mult de două ori mai mari.

Furnizorul l-a mai informat și că poate rezilia contractul, dacă nu acceptă noile prețuri.

Preț fix, dar nu prea

Nemulțumit, Laurențiu s-a adresat ANRE, considerându-se înșelat.

„Potrivit articolului 8 din contract, prețul este fix pe durata aplicării ofertei. În ofertă se specifică faptul că trebuie încheiat un contract pe 12 luni. În plus, la comparatorul de pe site-ul Anre.ro, pe care l-am folosit pentru a căuta ofertele din piață, operatorul a plasat informația că prețul este fix pe durata a 12 luni”, a scris acesta în plângere.

„Eu nu înțeleg dacă prețul trebuie să rămână fix pe durata a 12 luni sau dacă informațiile din contract și din ofertă sunt înșelătoare, pentru a mă face să cred asta”, a punctat el în plângerea înregistrată la ANRE pe 5 septembrie.

ANRE: Notificarea este de ajuns

După aproape o lună, ANRE i-a răspuns că, dacă furnizorul l-a notificat de modificare, atunci schimbarea prețurilor este permisă.

În răspunsul său, ANRE spune că pe piața concurențială/liberă a energiei, contractele se încheie prin acordul de voință al părților.

Mai departe, instituția citează o serie de documente și reglementări care „stabilesc în sarcina furnizorului obligaţia de a notifica clientului final casnic, în mod corespunzător şi gratuit, orice intenţie de modificare şi/sau completare a condiţiilor/clauzelor contractuale, precum şi orice majorare a preţului/tarifului practicat, precizând motivele, condiţiile şi amploarea acestei majorări cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea în vigoare a modificării, precum şi de a informa clientul final casnic, în momentul notificării, cu privire la dreptul de a denunţa în mod gratuit contractul, în cazul în care nu acceptă noile condiţii”.

Totodată, condiţiile/clauzele prevăzute în contractul/contractele de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale se pot modifica şi/sau completa prin acte adiţionale, cu acordul părţilor, cu condiţia ca acestea să nu contravină prevederilor legale în vigoare.

Răspuns ANRE:

În fine, ANRE îl informează, la rândul său, pe Laurențiu că are 21 de zile la dispoziție să își schimbe furnizorul, dacă nu este mulțumit de condiții.

Răspunsul primit de consumator de la ANRE

Dezamăgit de răspunsul ANRE

Laurențiu se declară dezamăgit de atitudinea instituției și a semnalat pentru Libertatea situația.

Răspunsul ANRE este dezamăgitor, deoarece nu tratează niciunul dintre cele două aspecte semnalate de mine. Nu rezolvă problema și mi se pare că permite oricărui operator să scape din orice situație.

Laurențiu:

Mai mult, acesta spune că, după citirea răspunsului, nu și-a simțit interesele apărate și nu a simțit că este vorba despre o autoritate a statului cu rol în reglementarea unei piețe.

„Pare mai mult răspunsul unui vecin distant, care doar mă compătimește și apoi pleacă la treaba lui”, spune consumatorul.

Libertatea a întrebat ANRE în privința situației. Până la momentul publicării articolului, nu am primit răspuns.

O plângere similară a fost înregistrată și la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care nu i-a răspuns deocamdată clientului nemulțumit.

Restart Energy: Situație extraordinară pe piață

Anterior, ziarul a scris că Restart Energy a atras clienți cu prețuri fixe pe un an la curent electric și gaze, dar apoi a dublat prețurile.

Restart Energy argumentat la acel moment că oferta-tip nu include întreaga înțelegere, iar contractul prevede faptul că „furnizorul are dreptul ca, în cazuri excepționale, să actualizeze prețul de furnizare pentru a recupera costurile suplimentare ocazionate de activitatea de furnizare”.

Compania spune că pe piața de energie este „o situație extraordinară”.

„Situația actuală din piața de energie din România este, fără îndoială, o situație extraordinară nu doar pentru Restart Energy, ci și pentru toți operatorii din piață”.

Restart Energy:

Furnizorii riscă amenzi între 5 și 10% din cifra de afaceri

Sorin Mierlea, președintele Infocons – o asociație care militează pentru drepturile consumatorilor, spune că aceste clauze care permit majorarea prețurilor sunt abuzive.

Acesta a declarat pentru Libertatea că ANRE și ANPC pot să amendeze companiile care au astfel de practici și, pe lângă amendă, să suspende clauzele care permit majorările.

Însă pentru acest lucru este important ca persoanele nemulțumite să facă plângeri la cele două autorități.

Recent, ANRE a anunțat că a demarat controale la toți furnizorii de energie și gaze din România.

Virgil Popescu, ministrul energiei, a promis, la rândul său, controale.

„Dacă tu modifici prețul și ai anunțat că e preț fix pe un an, intri sub incidența a două legi: una e legea protecției consumatorului la ofertă înșelătoare, care nu are amendă așa de mare; a doua este amendă între 5 și 10% pe cifra de afaceri pe legea energiei, pe același lucru: ofertă înșelătoare”, spunea Popescu, în data de 30 august, citat de Digi24.ro.

Compensare în facturi

Guvernul a aprobat luni, prin ordonanță de urgență, compensarea facturilor la electricitate și gaze, pe perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

Consumatorii de energie primesc o reducere de 21 de bani pe fiecare kWh dacă consumă lunar între 30 și 200 kWh sau între 150 și 1.000 kWh pe toată perioada.

La gaze se aplică o reducere de 25% a facturilor, pentru cei care consumă între 80 și 960 de metri cubi de gaze în intervalul 1 noiembrie – 31 martie.

Foto ilustrativă: Shutterstock

Libertatea