Răsturnare de situație în cazul uciderii președintelui haitian. Se cere inculparea premierului instalat la două săptămâni după asasinat

Răsturnare de situație în cazul uciderii președintelui haitian. Se cere inculparea premierului instalat la două săptămâni după asasinat

Procurorul-șef din Haiti, Bed-Ford Claude, a cerut marți unui judecător ca prim-ministrul Ariel Henry să fie inculpat în ancheta referitoare la uciderea președintelui Jovenel Moïse, relatează Reuters și The Guardian, care citează Associated Press. Potrivit șefului Parchetului din capitala haitiană Port-au-Prince, există dovezi în legătură cu unele discuții telefonice purtate de premier și unul dintre principalii suspecţi în cazul asasinatului.

Neurochirurg în vârstă de 71 de ani, Ariel Henry, a devenit prim-ministru în luna iulie, la două săptămâni după ce Jovenel Moïse a fost ucis în reședința sa din Port-au-Prince. Fusese desemnat în funcția de premier cu câteva zila înaintea asasinatului.

Susținătorii îl descriu pe Henry drept un membru de seamă al comunității medicale din Haiti care se confrunta cu sarcina de de a încerca să stabilizeze o țară zdruncinată de uciderea președintelui său și apoi de un cutremur cu magnitudinea de 7,2, soldat cu peste 2.000 de victime.

Începând de marți, însă, numele lui Ariel Henry este legat de presupusul complot aflat în spatele asasinării lui Jovenel Moïse.

Potrivit solicitării oficiale semnate de procurorul Bed-Ford Claude, ”există destule elemente compromițătoare pentru a-l urmări penal pe Henry și a cere acuzarea sa directă” în acest caz.

În același timp, ziarul haitian Le Nouvelliste relatează că procurorul a cerut oficialilor din domeniul imigrației să îl împiedice pe premier să părăsească țara din cauza „gravității” faptelor care au ieșit la iveală.

În cererea depusă de anchetator, Bed-Ford Claude susține că Ariel Henry a vorbit la telefon de două ori cu fostul oficial al ministerului justiției Joseph Felix Badio, în noaptea în care a fost ucis președintele. Despre Badio, care este căutat de autorități, se crede că este creierul asasinatului din 7 iulie. Procurorul mai precizează că în timpul discuțiilor, premierul s-ar fi aflat la Hotelul Montana din Port-au-Prince, în timp ce Badio vorbea de undeva lângă reședința lui Moïse.

Ariel Henry nu a făcut nicio declarație după apariția acuzațiilor. La sfârșitul săptămânii trecute, pe fondul apariției informațiilor că ar urma să fie chemat să dea declarații în legătură cu discuțiile telefonice pe care se presupune că le-a avut cu unul dintre suspecți, premierul a declarat că nu va fi distras de la misiunea sa și a insistat că „adevărații vinovați” vor fi urmăriți și pedepsiți.

Zeci de arestări după asasinarea președintelui din Haiti

44 de suspecți au fost arestați până acum în legătură cu asasinatul președintelui haitian. Printre ei se numără și 18 foști soldați columbieni, dintre care unii au făcut parte din echipa de asalt care a pătruns în reședința lui Moïse în primele ore ale zilei de 7 iulie. Reprezentanții Poliției au precizat că un om-cheie din cadrul operațiunii ar fi Christian Emmanuel Sanon, un pastor din Florida, care ar fi avut un plan să preia conducerea țării din Caraibe.

Văduva președintelui haitian, Martine Moïse, a declarat recent într-un interviu pentru New York Times că bănuiește că ”oligarhii bogați” sunt responsabili pentru asasinatul care a zguduit țara afectată de o serie de crize economice, politice, umanitare și de securitate.

Foto: EPA

Libertatea