Războiul din Ucraina îi afectează serios pe britanici: prețul alimentelor din magazine a atins un nou maxim

Războiul din Ucraina îi afectează serios pe britanici: prețul alimentelor din magazine a atins un nou maxim

Prețul alimentelor în Marea Britanie a crescut cu „cea mai mare rată a inflației din august 2008” încoace, în condițiile în care țara resimte impactul războiului din Ucraina, potrivit asociației comerciale British Retail Consortium (BRC) și indicelui NielsenIQ, relatează CNN.

Per ansamblu, „inflația alimentară a accelerat puternic până la 9,3% în august, în creștere de la 7,0% în iulie”, ceea ce reprezintă „cea mai mare rată a inflației din august 2008”, relevă raportul publicat miercuri de BRC.

„Presiunile crescânde asupra costurilor din jurul lanțurilor de aprovizionare au făcut ca inflația prețurilor din magazine să atingă un nou maxim în august. Războiul din Ucraina și creșterea ulterioară prețului la hrana pentru animale, îngrășăminte, grâu și uleiuri vegetale au continuat să împingă în sus prețurile la alimente”, a declarat Helen Dickinson, directoarea generală a BRC.

„Inflația la alimentele proaspete, mai ales, a urcat la cel mai ridicat nivel din 2008, iar produse precum laptele, margarina și chipsurile au înregistrat cele mai mari creșteri” de prețuri, a adăugat Dickinson.

Inflația înregistrată în cazul alimentelor proaspete a crescut acum la 10,5%, de la 8,0% în iulie.

„Creșterea prețurilor din magazine contribuie la inflația generală din Marea Britanie, care, potrivit unor analiști, ar putea depăși 18% în 2023. Situația este sumbră atât pentru consumatori, cât și pentru retaileri”, a precizat Dickinson.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Libertatea