Reciclarea plasticului – patru gesturi mici dar care pot face o diferență uriașă

Reciclarea plasticului – patru gesturi mici dar care pot face o diferență uriașă

Dacă ai aruncat în ultimele zile cel puțin două sticle de plastic, atunci acest articol este pentru tine. Deșeurile depozitate necorespunzător poluează solul, apa și aerul, ne afectează tuturor sănătatea și pot genera apariția unor boli precum cancer, alergii, sterilitate și afecțiuni ale inimii. Procesul de reciclare elimină în siguranță substanțele periculoase și recuperează materiile care pot fi refolosite din deșeurile electrice sau electronice. Deși într-o economie în continuă creștere este firesc să înregistrăm un flux crescut al deșeurilor, e important, în aceeași măsură, să cunoaștem cât mai multe detalii despre tipurile existente de deșeuri și, mai ales, despre metodele de reciclare selectivă disponibile în acest moment. Din multitudinea de deșeuri, din acest articol, vei afla mai multe detalii despre deșeurile din plastic și despre cele din cupru. 

Despre poluarea cu plastic

În ultimii 50 de ani, producția de plastic s-a dublat, astfel, în timp ce în unele părți ale lumii s-a interzis total producția de plastic, cei mai importanți producători de plastic din lume intenționează să tripleze producția de plastic în următorii 5 ani. Dacă în anul 1974 consumul de plastic pe cap de locuitor era de 2 kilograme, astăzi, este de 43 de kilograme și continuă să crească.   Pentru a înțelege în totalitate ceea ce înseamnă acțiunea de reciclare PET, trebuie să fim conștienți de răul provocat planetei și viețuitoarelor care sunt victime colaterale ale inconștienței umane. 

Ce factori de risc prezintă poluarea cu plastic? 

Plasticul este ieftin, durabil și la îndemâna oricui. Practic, este peste tot în jurul nostru. Tocmai de aceea, trăim într-o lume înglobată în plastic. Conform studiilor, poluarea cu plastic afectează cel puțin 700 de specii de animale marine și provoacă moartea a peste 100 de mamifere marine. Animalele nu sunt singurele afectate de poluare, un om consumând anual aproximativ 500.000 de particule de plastic, care bineînțeles îl afectează. Reciclarea devine eficientă doar atunci când este execută corect, respectând normele de lucru. La fel ca în cazul altor colectări de materiale, spre exemplu, colectarea de cupru, există firme și organizații care se ocupă cu colectarea plasticului și peturilor.

Cum minimizezi consumul de plastic?

Decizia de a nu mai consuma plastic este una drastică, având în vedere că aproape toate produsele din lanțul alimentar sunt împachetate în plastic, într-o anumită măsură. Așadar, folosirea plasticului a devenit o normalitate pentru noi, un obicei prezent în stilul de viață modern, acest aspect face foarte dificilă renunțarea parțială măcar a consumului de plastic.

Un prim pas pe care trebuie să-l facem cu toții în combaterea poluării este, în primul rând, achiziționarea unor peturi sau obiecte din plastic reciclabile. 
În fiecare an, în Marea Britanie se aruncă 2,5 miliarde de pahare de cafea – și doar 1 din 400 sunt reciclate. Așadar, refuză paiele de plastic și paharele de unică folosință. Acesta pot fi înlocuite cu alternativele din carton.
Evită ambalajele excesive pentru produsele cumpărate de la supermarket – alege produse vrac, detergenți cu recipiente ce pot fi reumplute. În această notă, ia cu tine o pungă de cumpărături. 
Evită microgranulele. Unele țări deja au interzis microgranulele din cosmetice, însă interzicerea efectivă se va produce abia peste un an, astfel că până atunci vor mai exista încă produse pe rafturi. Verifică eticheta produselor înainte să le cumperi și evită produsele care conțin polietilenă (PE), polipropilenă (PP), tereftalat de polietilenă (PET) poli-metil metacrilat (PMMA), politetrafluoretilenă (PTFE) și nailon.

Libertatea